RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Fair To Midland - Fables From A Mayfly: What I Tell You Three Times Is True (Serjical Strike, 2007)

 

ImageNije slučajno što je Serj Tankian, harizmatični pevač kalifornijske atrakcije System Of A Down, rešio da putem svoje etikete lansira u orbitu upravo Fair To Midland. Muzička sličnost nije velika, iako je ingenioznost na približnom nivou, ali vokalni segment ima zajedničku dominantnu crtu koja u oba slučaja čini krajnji proizvod nezaboravnim iskustvom. Darroh Sudderth je ta nadmoćna prevaga koja je u stanju da svojim neverovatnim glasovnim mogućnostima i izvanrednim osećajem za melodiju i tako impresivnu instrumentalnu sekciju načini potčinjenom. Posle skoro decenije postojanja, došlo je vreme da se svet upozna sa najbolje čuvanom teksaškom tajnom...

 

Verovatno se čini nemogućom misijom pokušaj pravljenja smese čiji će sastojci biti Faith No More, Dredg, Incubus, The Mars Volta i Sunny Day Real Estate, ali još nerealnije deluje podatak da je teksaškoj petorci pošlo za rukom da od nje napravi i pravu poslasticu. Fair To Midland su prog u smislu u kojem su to i The Mayan Factor, The Grand Silent System ili Clann Zú, što je moderan prilaz koji više akcentuje artističku nego tehničku stranu. Međutim, upravo ta prog opna ne dozvoljava veliki komercijalni proboj ovog materijala, iako su melodije dovoljno pristupačne. Način na koji su bogati aranžmani sklopljeni i nešto jača distorziranost uticaće tako da prosečan radio-friendly slušalac neće pronaći nijedan hit, dok će za malo istreniranijeg apsolutno svaka numera to biti.

 

Jedan broj prisutnih pesama se već našao na teško nabavljivom prethodniku "Inter.Funda.Stifle", mada su preuređene i produkcijski doterane, tako da sada zvuče znatno moćnije (nešto slično onome što su Danci Mew izveli na svom breakthrough izdanju "Frengers"). One su još pre tri godine ukazivale na nesvakidašnju kreativnost i maštovitost Fair To Midlanda i sreća je što na svetu postoje ljudi poput Serja Tankiana, koji su sposobni da uoče toliki potencijal i pomognu njegovo izronjavanje. Na jednom posebnom polju se može uočiti skrivena veza dva sastava - sa svim svojim osobenostima, ovo zarazno izdanje dugačkog imena predstavlja jednu od najatraktivnijih muzičkih pustolovina još od pojave dela "Toxicity".

 

www.fairtomidland.com

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement