RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

*Shels - Sea Of The Dying Dhow (Undergroove, 2007)

 

ImageIz glave Mehdija Safe, zagonetnog maestra kuvajtskog porekla, stiže projekat *Shels, kinematična oluja epskih proporcija sagrađena na temeljima nikada realizovane kreacije Mahumodo. Iako je ostatak bivše ekipe nastavio rad u sastavu Devil Sold His Soul, koji je više okrenut artističkom metalcore izrazu, Mehdi je rešio da zaštiti staro zaleđe i pokuša da mu podari novu, oplemenjeniju inkarnaciju. "Sea of the Dying Dhow" je pažljivo nastajao na relaciji London-Los Anđeles, dobivši svoju konačnu spoljašnost uz pomoć proverenih muzičara koji su participirali u nekim istaknutim skupinama (Eden Maine, Fireapple Red).

 

Teško je momentalno zaključiti da li je *Shels u svojoj dugometražnoj premijeri dostigao stilski nivo Mahumodovih EP izdanja, ali nesumnjivo je da se radi o vanserijskom eksperimentalnom delu, koje svoje uporište nalazi u ambijentalnom post-rocku, mada duboko koketira sa teškim progressive deonicama. Današnji Isis bi bila fina referenca sa aspekta građenja dinamike, korišćenja metoda koje paletu tekstura i zvukova dovode do punog iskorišćenja i opšteg soničnog mentaliteta, mada su *Shels bogatiji u muzičkom smislu (tu su i klavir i žičana sekcija i jako delotvorna truba koja u uvodnoj "The Conference of the Birds" stvara jedan ekstatičan doživljaj), a i Mehdijev povremeni emotivni vokal je prijemčiviji i više priliči nekoj uniji komercijalnije struke (mada će ga, po svemu sudeći, Aaron Turner uskoro dostići i prestići).

 

Jedna od markantnijih odlika međunarodnog kolektiva je mogućnost održavanja tenzije i nakon eksplozivnog klimaksa, u toj "beginning after the end" zoni koju je mali broj njih do sada pokušavao da istraži. *Shels su, u tom pogledu, začeli nešto što bi se, uz ponovno pametno kanalisanje emocija i inspiracije, uskoro moglo pretvoriti u gorostasnu muzičku tvorevinu. Ostaje nada da se povratak gospodina Safe u underground vode neće okončati kao u prvoj epizodi, jer njegov doprinos polako postaje esencijalan.

 

www.shelsmusic.com

 

Autor: Vladimir Ninčić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement