RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

People Press Play - People Press Play (MORR Music, 2007)

 

ImageAhh, čisto sumnjam da će u buducnosti nezavisne etikete imati u (pod)svesti ljudi takvo mitsko mesto kakvo su imali FACTORY, MUTE, 4AD ili ROUGH TRADE. Ne, nikako ne mislim da (ipak i prvenstveno) sadašnji diskografski entuzijasti to ne zasluzuju - baš, naprotiv !! Nije to još jedan iracionalni nostalgični talas, već jednostavno, zastrašujuće-narastajuća brzina direktnog downloada diskografskih informacija direktno u mozak, ne dozvoljava konzumentima ni sekunda predaha, a kamoli izmicanje i pokušaj objektivnog sagledavanja stvari.

 

Jedan od labela koji bi svakako konkurisao za takvu nematerijalnu pošast je bez sve šale sjajna tvorevina nemca Thomasa Morra - nepredvidivo nazvana Morr Music. Ostaje samo test vremena (koji će me, nadam se demantovati), a za to vreme ova etiketa bukvalno iz meseca u mesec štancuje sjajna izdanja, i ne čini grešku koju je 4AD svojevremeno učinio, a to je da se kao entitet postavi iznad svojih potpisnika. Ostaje samo da ih djuture pažljivo pratimo i širimo reč o ovom puku sjajnih umetnika.

 

Uglavnom, moj omiljeni ovogodišnji MORR album (za sada - ima još dosta dana i noći do kraja godine) je istoimeni album kvarteta People Press Play. Nastao kao još jedan fakultativni predmet trojice danskih workoholika i višebojaca iz kolektivnih sportova zvanih FUTURE 3 i SYSTEM, i pojedinačnih disciplina OPIATE (Thomas Knack), DUB TRACTOR (Anders Remmer) i ACUSTIC (Jesper Skaaning), uz angažovanje na vokalima čud(es)no prozirne Sare Savery Trojaborg (one woman projekat SAVERY, iznajmljivanje glasa projektu BICHY i nešto teenage diskografskih aktivnosti) kvalitetom i recepcijom daje nadu da će ovo ipak postati ubuduce nešto regularnije i konkretnije/opipljivije od njihovih povremenih & internih vidjenja.

 

CV ovih momaka je delimično i dodatno obogaćen i producentskim aktivnostima pa je i fenomenalna Bjork uposlila Knacka da se upetlja u produkciju i čak propisno prihvati olovke u pisanju nekih pesama za njen album "Vespertine", a pored stardoma u vidu Bomb The Bass, mnogo je primerenije ovim stranama spominjanje namicanja reglera i gumbića za Piano Magic i Tied & Tickled Trio.

 

Početna tačka okupljanja je mesto gde se kao eho odbija daleki rodjak M(y)B(loody)V(alentine) obeliska "Soon" da bi u svom prvom izlasku na nastavu u prirodi PPP stigli do elektroničkog-mantričkog- pop(ppy)-poseda gde navijaju melodijice direktno u muzičku kutijicu. Sa tog mesta se ka severojugu vide New Order i The Cure, shoegaze livade i poljane su negde za zapadojugu, Stereolab su na istokoseveru, dok se zvuci Kraftwerka po sećanju ne pojavljuju samo sa polova, već i sa sve četiri strane sveta. Na kraju ove ekskurzije PPP se ponovo vraćaju u polazno mesto i čine "Stop" upravo na mestu gde ponovo uz mirise tek opalog lisšća magli duh MBV opraštajući se do neke od sledećih sezona. Šta će i gde će biti naredna ekskurzija, videćemo. Ako zaslužimo. Prelepi (i to jos jedan) kamenčić u mozaiku borbe protiv opšteg bedačenja. Nisu li lepši (o)smeh, radost i lepota. Tek toliko od njih.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement