RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

JOSH ROUSE - Nashville (Rykodisc 2005)

 

josh rouseMoram priznati da sam Josha Rousea otkrio tek pretprošle godine zahvaljujući remek-delu koje se zove 1972. Josh Rouse pripada tzv. soft-rock školi američke singer/songwriter struje. Rođen u Nebraski, proveo je svoje detinjstvo sa majkom krstareći Amerikom od Kalifornije, Džordžije, Arizone do Nešvila. Radeći sve i svašta paralelno je učio i da svira gitaru. Svoj debi album je objavio 1998. na etiketi Slow River (podetiketa Rykodisc) i od tada je prisustan u svim iole ozbiljnijim magazinima koji prate aktuelnu Americanu. Širi proboj će doživeti 2003. sa već pomenutom pločom 1972 koja je, za sada, njegov kreativni vrhunac. Početkom ove godine pojavio se njegov peti studijski album. U međuvremenu, Rouse se razveo, napustio Nešvil i Ameriku i preselio se u Evropu, tačnije Španiju. Nekako u isto vreme ja sam nabavio njegov kompletan back katalog (uključujući i DVD izdanja) i uspeo da stvorim kompletnu sliku o ovom izuzetno talentovanom autoru.

 

Album Nashville je direktna posveta gradu u kojem je proveo poslednjih nekoliko godina. To je ploča sa kojom se oprašta od ovog kultnog muzičkog grada ali i ploča na kojoj presabira utiske posle bračnog brodoloma. Muzički, album Nashville se oslanja na prethodno remek-delo. Na ploči su učestvovali mnogi poznati lokalni muzičari iz tog grada na čelu sa Kurtom Wagnerom (Lambchop) a producent je ponovo Brad Jones. Od ukupno 10 numera izdvojio bih gitarski pop slatkiš Winter In The Hamptons (aktuelni singl) kao i mirnije i dramatičnije Streetlights, My Love Has Gone i Life.
Iako je album Nashville za nijansu slabije izdanje od 1972, ova ploča se već sada veoma visoko kotira na mojoj listi albuma 2005.

 

Aleksandar Šomođi


 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement