Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Bonaparta, u prvom licu

 

Snežana Ranković: Bonapartin rečnik, Stubovi kulture, Beograd, 2007.

 

ImageNapoleon je onaj dečak sa krupnim neveselim očima koji sedi sam, eno tamo u uglu školskog dvorišta, sav zamišljen i letargičan, ljubomorno čuvajući svoju samoću, "svoje utočište". Rekli bismo: budući veliki melanholik, sada još uvek mali, ali večiti melanholik mimo redovnih definicije melanholije. Njegova osobenost, džinovska istorijska pojava u 168 centimetara visine, mnogim stvarima će pridodati atribut - napoleonski. Već tu, u školskom dvorištu, sedi sam na svojoj strani, napoleonski melanholičan. Na drugoj strani je čitav svet. "Uvek sam među ljudima", napisaće u mladalačkim dnevnicima, "vraćam se kući da maštam u samoći i da se predam melanholiji". Ali, melanholija će ga ipak savladati tek na ostrvu, u izgnanstvu na Svetoj Jeleni. U boju uvek na korak od smrti, u mislima još bliži njoj. Setan, dok ratnički traje, okretaće zemlju onako kako mu se okreće. Pored svega imaće začuđujuće miran san, iako će mu u ruci uvek biti otrov spravljen od opijuma, beladone i belog kukureka. Za svaki slučaj.

 

Dakle, čovek - večita enigma, čiji će nam lik približiti Snežana Ranković u odličnoj knjizi "Bonapartin rečnik"; približiti zanimljivo, pikantno, pametno i strpljivo - kako to već čini u poglavljima "Melanholik", "Otrov" i "San" iz kojih su pozajmljeni i parafrazirni uvodni delovi ovog teksta. Knjigu o Napoleonu, ona će napisati u formi rečnika, pojmovnika, svejedno. Na dve stotine strana sa podnaslovom "Sve što niste znali o Napoleonu" složiće sedamdesetak pojmova vezanih za Bonapartu i predstaviti nam svog junaka toliko uverljivo da će nam se učiniti kako i sami sedimo na drugoj strani školskog dvorišta i odatle gledamo Korzikanca, uvek samog među ljudima. Svakako zainteresovana za istoriju privatnog života, Snežana Ranković će razbiti suvoparnost povesti, ubacujući među pojmove koji su vezani za bitke i slično, sjajna poglavlja, sve odreda sa Napoleonom u glavnoj ulozi, sa naslovima: "Mirisi", "Knjige", "Muzika", "Osmeh", "Pisma", "Roditelji", "Razvod", "San", "Svakodnevnica", "Hajne", "Smrt", "Venčanje", "Batine"... - tekstove koja će nam opisati Bonapartu u prvom licu, onako kako gotovo niko do sada nije učinio na jednom mestu. Pored bitnih Vaterloa i Austerlica, saznaćemo da se Napoleon sam brijao, da je voleo sapun sa mirisom narandže, da je brijače sa drškom od sedefa poručivao iz Engleske, da je ruke prao pastom od badema, a zube čistio čačkalicom od šimšira, pastom i prahom od korala. Takvim postupkom spisateljica će zapravo otići korak dalje od istorije i učiniti da u "Bonapartinom rečniku" nađemo jednog nama bližeg Napoleona, koji je sada nešto poput stvarnog književnog lika - lika kome je ovde mnogo prijatnije nego među koricama krute istorije; kome je lepo kao u toploj kupki koju je najviše voleo.

 

Snežana Ranković se na početku knjige "Bonapartin rečnik" skromno potpisuje kao priređevač. Na kraju navodi i literaturu koju je koristila. Ali, bez obzira na to, Snežana Ranković je više od priređivača. Ona je pisac, a dokaz za to je prva rečenica njenog uvoda, tačnije jedna jedina reč. "Poštovani čitaoče, stranice koje slede jesu Knjiga najdublje odanosti." Zbog ove reči koja vas uvlači u knjigu, zbog ove: odanosti (!) - Snežana Ranković nije samo priređivač. Kada priređivač rečnika o Napoleonu napiše tako nešto, onda otkrije da iza te čitalačke strasti ipak ima nešto više od priređivanja. I od čitanja. To je kao kad Napoleon nakon što je i peti put pročitao "Stradanje mladog Vertera", uvek jednako nezadovoljan epilogom, sretne Getea i kaže mu: "Verter oseća bezgraničnu ljubav prema Šarloti, ali samoubistvo čini tu ljubav neuverljivom". Pa, da li je Bonaparta tada još uvek samo strastveni čitalac ili je pak već i sam pisac...

 

Autor: Mića Vujičić (Politika)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement