Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Jovan Gvero: Dribling na vlažnom terenu

 

"Kako je kudravi Gaučos krenuo krivudavim kokainskim putevima"

 

ImagePredrostrožnost koju donosi pomagalo zvano video interfon ponekad eliminiše nesavesni komšija koji bez prethodne identifikacije propušta slučajne, ali i namerne znatiželjnike. To se nekad nije moglo desiti dok je bilo savesnih građana na funkciji predsednika kućnog saveta s dodatnim obavezama volonterskog nadgledanja ljudstva i borbenotehničkih sredstava te cveća u hodniku i zajedničkih prostorija u podrumu. Takvi susedi, zlata vredni, obično nisu opštili sa nama još iz mladosti, dok smo ih terali u kurac, ali su jednako pazili i na našu imovinu kao i na onu šire društvene zajednice. Budnost je bila jača od nih! Sadašnji komšiluk se krajnje opušteno odnosi prema izazovima novih opasnosti. Tako je bilo i ovog, za mene, kobnog puta!

 

Zvono. Užas! (Otvaram vrata kroz koja bez gledanja u oči ulazi Bivša u prilično haotičnom stanju, prolazi pored mene i ulazi u dnevni boravak.)
- Dobar dan, otkud vi, dobri ljudi, tj ti? (Dodajem čisto da je razuverim da sam mrzovoljan ili netolerantan za njenu novu smarajuću jadikovku.)
- Da li je dama za neko osveženje?
(Bivša.)
- Ne, znaš, ja sam samo htela da te zamolim? Vidiš da jako teško govorim jer mi je grlo totalno razvaljeno.
- Naravno da ti je razvaljeno, kad si alava na kurac! Manula te ona tvoja lezbuša pa se pokupila neku pijanu budalu ispred drakstora da mu na brzinu popušiš patku. Mora da je tip bio jako pijan pa ti se ispiš'o da si išla otvorenih čeljusti?
- Baš si odvratan!
- Ne. Nego precizan. Jebi ga uvek sam ti govorio, a i dok je bilo dobre vutre i nažalost činio, prvo ga trpaj u ljabu a posle puši i nema problema s grlom. Ali, vidiš, suša jednako pogađa i duvače i pušače. Nema kvalitetne vutre, javljaju se razni problemi. Nego, verovatno ti treba kinta. Znaš, da sam svoje mesečne obaveze za ovu godinu, po tvom uveravanju da je hitno, davno izvršio. Šta još želiš?
- Znaš sve se promenilo...
- Ja znam, ali čini mi se da ti ne znaš, a kroz zajedničku spoznaju ne želim da prolazim. Imam predlog: da mi pereš kola i to ću uredno plaćati. Uskoro mi stiže isporuka Jim Bima i Red Bula tako da nemam vremena za intelektualna promišljanja kojim bi se ti naglas bavila.
- Znaš ja...
- Znam! Ako želiš kintu, dodatni posao, ako želiš nešto drugo - snađi se. Mene ostavi na miru. Mojne da padaš u frku vratiće se tebi ona lezbuša da ti liže kantu pa vi ste idealna spojka. Doviđenja, prijatno.
(Digao sam se u nameri da ispratim Bivšu kad zazvoni telefon.)
- Ćao, evo baš imam neki razgovor. Ma ne, slobodan sam treba samo...
(Odmahujem rukom u pravcu vrata.)
- Doviđenja, ma ne tebi.
(Pokrivam rukom telefon, dobacujem Bivšoj.)
- Hajde, molim te, doviđenja prijatno.
- A da ti ipak operem kola?
- Ma čekaj sad.
(U slušalicu.)
- Vidi, treba da mi dođe Đani i donese piće pa dolazim do tebe. Evo to je pola čuke najviše.
(Ostavljam telefon i obraćam se Bivšoj.)
- Nemam vremena da ti sad ostavljam kola i da mi trkeljišeš po gajbi za pranje. Evo ti kinta i pali, samo me ostavi na miru i mojne da dolaziš, a pogotovo da me zoveš. Jasno?
- Šta mogu sa ovom kintom?
- Mene da ostaviš na miru, a sebi da kupiš med i čaj i neki tvrdi keks pa da nazoveš zubarku da te lagano gricka po klići. Zubarka pada na toplinu obiteljskog dangubljenja. A možeš i da ih nabiješ sebi u dupe pre nego što ti ja uvalim šimiku, da ti bar malo amortizuje snošaj!
- Znaš...
- Znam! Ćao!
(Zalupi vrata. Vrata se nisu ni zatvorila pošto je Đani uspeo da se mimoiđe sa Bivšom.)
- A pa ti igraš simultanku, a ne prijavljuješ?
- Slušaj, crnoberzijanac, tvoja je uloga špediterska, a ne socijalna, mojne da se mešaš u međuetičke odnose. Nego, slušaj, ova kombinacija me slabo radi, da li se na tržištu pojavilo nešto novo? Neka votka, džin?
- Ima onih izraelskih đuseva i votke, ali još je bolje: da ti ja donesem hrvatskog ili čileanskog šampanjca i taj đus.
- Ma toga imam pa mi se sere posle svakog gutljaja, treba mi nešto manje kabasto.
- E sad, ti bi baš esenciju...
- Ma ti baš zajebavaš. Neću ja ništa, meni nije do pića. Ja to zbog ovih ćuraka što mi se uvaljuju pa da samo malo cooliram dok slušam njihove uvodne smaračine. A i da mi kasnije ne zdiba u krevetu! Eto zato... Nego, da pustimo sve to niz vodu, približava se Novak... Treba malo razmišljati o retrospekciji godišnjih događaja. Interesuje me šta kaže baza. Nisi monopolista, ne izdaješ fiskalne račune, a opstaješ na tržištu, to je tako tipično.

 

...

 

Nagradno pitanje: događaj koji je obeležio ovu godinu na izmaku?
1. Pristanak Kastra na dobrovoljno povlačenje!
Rezervni događaj.
2. Kajak u Veljinom bazenu!
Sranje godine?
1. Odlazak Murinja iz Čelsija!
O dobitnicima nagrada i samim nagradama nešto više drugom prilikom.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement