RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Heroin And Your Veins - Dead People's Trails (Solina 2007)

 

ImageAko ste u potrazi za savršenim noćnim saundtrekom, Janne Perttula iz finskog grada Tamperea je definitivno vaš čovek. Pod imenom Heroin and Your Veins on je sublimirao svoja dvogodišnja istraživanja zvuka na temu tame, usamljenosti, piljenja u jednu tačku i mentalne nestabilnosti. Perttula iz skromnog i svedenog instrumentarijuma koji mu je pri ruci izvlači maksimum. Dok jeftina ritam mašina štekće u ritmu pulsirajućeg basa, on prevlači svoju gitaru unikatnog zvuka kako bi dočarao uspone i padove suočenosti sa samim sobom u okrilju tmine, kada spoljašnji svet potpada pod vlast parasimpatikusa a unutarnji zaigra svoj ples senki po zidu.

 

On sam kaže da bi Heroin... teško mogao da nazove projektom jer projekti imaju svoju misiju, dok je on nje oslobođen. Priznaje da ne zna da peva, i da je lišen lirskog talenta. To nipošto nije nedostatak, jer u njegovom slučaju muzika priča sama za sebe. Bohren and der Club of Gore, Nick Cave, možda i Thindersticks i slični tamnoj strani života skloni autori su koordinate Perttuline originalne monumentalne vizije od čije tragičke lepote dah zastaje više od jedanput tokom 50 minuta znalačke vožnje po vaseljenolikoj pustoši kakvu samo život može za sobom da ostavi.

 

Celom dužinom konzistentan i brižljivo strukturisan, Dead People's Trails je raspolućen u dve celine. Prva u fokusu ima Ulična svetla i hronološki je određena za 2 sata iza ponoći, dok je druga pomerena dva sata unapred i dešava se na Tavanu. Minimalističke minijature Romantic Dreams, Inverse Revulsion, Absurd i Perverted Dreams jukstapozicionirane su uz punokrvne Sand in Lungs, zaključnu Bad Luck i maestralnu Diet and Cancer, zasigurno jednu od omiljenih muzičkih tema u poslednje vreme kada je ovaj blog u pitanju. Sve one svojom sinematičnošću prizivaju u sećanje filmografiju Dejvida Linča. Stilskom vežbom u kojoj je dokazao međuzavisnost između jednostavnosti i sofisticaranosti, Janne Perttula nam je podario elegični uradak za ponovna iščitavanja i dugo uživanje.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement