Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (19)

 

Spam svoj majstor

 

Image----- Original Message -----
From: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli
To: rezervat; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je videli
Sent: Wednesday, December 12, 2007 12:17 PM
Subject: Fw: čudotvorno pismo

 

Ovo je čudotvorno pismo, što i sam subject kaže. Nipošto se ne hvatajte za tipku "delete", inače će vas strefiti zlo biblijskih razmera. Pismo prosledite dalje u roku od 13 dana na najmanje 20 adresa i doživećete veliko iznenađenje! Ako ste mizantrop, sociopata i sledbenik Emila Siorana, pa vam je adresar desetkovan, neka vam je Deda Mraz u pomoći.

 

Džordž Buš je primio ovo pismo i odmah ga obrisao, misleći da se radi o još jednom maslu Al Kaide. Neposredno nakon toga, pao je kao žrtva atentata u filmu "Smrt predsednika".

 

U martu 2003. godine rukovodstvo DSS-a uspelo je, nakon dugogodišnjeg ubeđivanja, da nagovori Vojislava Koštunicu da, uprkos gađenju prema modernim tehnologijama, počne da koristi kompjuter. Koštunica se brzo navukao na Internet, posebno na sajtove sa eksplicitnijim sadržajima kao što su, na primer JSO, BIA, Jedinstvena Rusija, NSPM, Vidovdan, Dveri srpske, Obraz, Crna ruka, Stormfront. Kada je dobio ovaj mejl, Koštunica ga je protumačio kao božji znak i odmah prosledio svim nacionalno probuđenim Srbima. Ubrzo je ovaj pristalica nacionalizma sa ljudskim likom (Ratka Mladića) ovladao čudotvornom veštinom da stoluje u premijerskom kabinetu, bez obzira na to koliko je glasova osvojio na izborima.

 

Zgrožen pretećim prisustvom ekavice u ovom mejlu, kao i alarmantnim odsustvom novoskovanih hrvatskih reči, Franjo Tuđman je dohvatio pepeljaru i jednim udarcem razbio monitor "Sony Trinitron" od 17 inča. Ovaj istorijski događaj desio se na bespućima povijesne zbiljnosti, početkom 2001. godine. Nekoliko meseci kasnije, Tuđman je preminuo, kako naivčine veruju, od posledica smrtonosne bolesti.

 

Kada je primio ovaj mejl, Milorad Dodik je pola sata zbunjeno zurio u ekran pokušavajući da dešifruje zagonetnu poruku. Čim je pao u iskušenje da klekne ispred monitora i pomoli se ikonicama za pomoć, pozvao je sekretaricu da mu prevede mejl na ćirilicu. Shvativši kakva ga je radost obasjala, Dodik je prosledio mejl svim svojim prijateljima u svetu, sa obe strane Drine. Uskoro je kupio luksuznu vilu na Dedinju pošteno zarađenim novcem krajnje sumnjivog porekla.

 

Rambo Amadeus, svjetski megacar, najveća crnogorska rok zvezda svih vremena, nakon obilnog božićnog ručka seo je za kompjuter da proveri poštu. Kada je pročitao ovaj mejl, doživeo je metanoju i odlučio da se pokaje za subverzivnu delatnost usmerenu protiv političkog establišmenta. Prihvatio je ponudu DSS-a da nastupi na proslavi srpske Nove godine ispred Skupštine u Beogradu, uz Cecu Nacionale i ostale nacionalne veličine, čime je izvršio neku vrstu simboličkog samoubistva.

 

Tomislav Nikolić, večiti zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, dobio je ovaj mejl i prosledio ga svim članovima stranke. Ubrzo se desilo čudo. Siromašniji slojevi u Srbiji zaboravili su šta su radikalski maroderi radili susednim narodima tokom ratova, zaboravili su nasilje i teror koje su radikali sprovodili nad građanima Srbije, sve su zaboravili i uredno glasaju za SRS na svim izborima, kopajući sami sebi grob, tražeći spas od zlikovaca koji su ih upropastili.

 

Predsednika Rusije Vladimira Putina ovo pismo je prenulo iz slatkog dremeža: sanjao je kako otvara logor za prevaspitavanje nepodobnih Rusa iz NGO sektora. Baš u trenutku kad se dvoumio kako da nazove lager - Gulag II ili Arhipelag Putin, u njegovom Inbox-u se pojavio čudotvorni mejl. Baćuška Putin se prekrstio, zahvalio Bogu i KGB-u na svim dosadašnjim darovima kojima su ga štedro obasipali, a onda je prosledio mejl na nekoliko proverenih adresa. Iz čiste zajebancije mejl je forvardovao i Džordžu Bušu, uz zluradi osmeh. Ubrzo su Putinovi protivnici počeli da ginu na čudne i neobjašnjive načine, a tajkuni koji su mu se opirali volšebno su završavali iza rešetaka, a zatim pred sudovima koji su nepristrasno montirali procese. Policija je zabranjivala opozicione skupove, razbijala demonstrante koji traže poštovanje građanskih prava, a njihove vođe trpala u bajbok. Rusija je ponovo zaplovila putem kojim se ređe ide, vođena čvrstom rukom Vrhovnog Kormilara.

 

Araki Yasusada, japanski pesnik koji je preživeo eksploziju nuklearne bombe u Hirošimi, okarakterisao je ovu poruku kao "junk mail" i poslao je u nepovrat. Nakon toga je legao u krevet i usnuo snom pravednika. Sledećeg jutra doživeo je kafkijanski preobražaj: probudio se u Americi, u telu Kenta Džonsona, pesnika kome je Araki Yasusada jedan od heteronima.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement