Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Književne tranzicione muke

 

Silovana srpska književnost

 

ImageOdgovarajući na pitanje novinara jednog beogradskog nedeljnika da li postoji u ovom trenutku nešto što je srpska/hrvatska/srednjoevropska tema u srpskoj/hrvatskoj/srednjoevropskoj literaturi, publicista Teofil Pančić kaže da je, što se tiče srednjoevropskog konteksta, ta tema generalno - pad Berlinskog zida i život nakon toga. "U vreme nakon 1989-90. ta tema je u najširem smislu zapravo ona glupa, izlizana reč - tranzicija." Naravno, ova se tema na Balkanu dodatno usložnjava usled narastajućeg bezumnog nasilja koje je nicalo na sve strane. Pišući o ratnoj, poratnoj i tranzicionoj surovoj stvarnosti, hrvatski i bosanski pisci su, za razliku od srpskih, preciznije oslikali vreme u kome su živeli i žive zajedno sa svojim čitaocima. Nažalost, književni kritičari koji se ovih dana bune što u Srbiji nema pisaca poput Kiša ili Pekića istovremeno nagrađuju knjige koje teško da mogu da odgovore na zahteve vremena i čitalaca.

 

Više od milion ljudi je nezaposleno u zemlji u kojoj političari ponovo zveckaju oružjem i na kojoj na javnoj sceni divljaju vlasnici pervertiranog nacionalističkog i palanačkog duha... U takvim okolnostima književni i bilo kakav drugi eskapizam se ne može tumačiti drugačije nego kao potpuna ludost. Skrajnute su one retke i hrabre knjige koje bez uvijanja govore o srpskim tranzicionim mukama, a neretko se može čuti ocena da to i nisu knjige nego ekstremistički i nihilistički pamfleti upereni protiv Naroda i Države. Tako je ispalo da će kakvu-takvu prođu kod kritičara i medija imati jedino onaj ko ne piše (kritički) o životu u Srbiji danas. Jedna od neobrađenih tranzicionih tema u srpskoj književnosti jeste trgovina seksualnim robljem ili seks-trafiking. Činjenica da je Srbija zemlja porekla, tranzita i destinacije u međunarodnoj trgovini ženama i decom radi seksualne eksploatacije nije nije bila dovoljno intrigantna za ovdašnje (romano)pisce.

 

ImageZa razliku od nas ravnodušnih, travničko-sarajevski pisac Muharem Bazdulj je u svom novom romanu "Tranzit, kometa, pomračenje" - koji se mogao zvati i "Zapadno-istočni triptih" jer se u njemu pod istim zvezdanim nebom spajaju tri priče u jedan roman - napisao odličnu pripovest o Moldavki Mariji Aleksandri, koja, slepo verujući Bošku, strancu u koga se zaljubila, napušta Kišinjev i, misleći da ide sa dragim u Dubrovnik, završi u noćnom klubu negde u Bosni. Kako je majstorski Bazdulj opisao teške scene u kojima se našla nevina Moldavka. "Ušle su u sobicu usred koje je stajao veliki krevet. Ničeg drugog nije bilo. Kroz suze joj je Marija Aleksandra ispričala sve. Sve. Djevica si, rekla je Sonja, doveli su te za Generala. Prije dva mjeseca su doveli jednu Ukrajinku, Juliju, bila je s nama do prije deset dana pa su je prodali u Srbiju. General plaća djevice, rekla je Sonja, plati puno za noć-dvije, a poslije se na njoj svi najviše iživljaju. [...] Marija Aleksandra je umrla osmog juna 2004. godne, na dan tranzita Venere preko Sunca". Biće da ovde malo ko želi da veruje u takve užasne priče. Možda i pisci misle da je čitaocima lakše kada zabodu glavu u poslovični pesak i pretvaraju se da sve to što prenose mediji nije istina. Ili, kako bi to plastično u Bazduljevom romanu rekao gospodin Crni, vlasnik lokala "Night Club Queen": "Sirotinja je sve to tamo u bivšem istočnom bloku i dođu jadnice ovdje zaradit koji dinar, a novinari viču kurve, nije to lijepo, a ti vidi..."

 

Jedanput sam sa razuzdanim društvom završio u lokalnom striptiz-baru. Moj prijatelj je želeo da proslavi rođendan uz devojke koje se, obnažene, uvijaju oko šipke na improvizovanoj bini u zadimljenom kupleraju. U jednom trenutku u krilo mi je sela kao od majke rođena drusna Ruskinja. Prijatelj joj je platio jednu črvenu da me animira. Meškoljila se i gurala mi glavu između velikih grudi. Onda je neko za našim stolom razbio čašu. Ruskinja se uhvatila za glavu i počela da kuka. Razumeo sam da joj od zarade neće ostati ništa, jer svaki lom ide na njen konto. Meni će, kao piscu, račun zbog ćutnje o svemu tome tek stići na naplatu...

 

Autor: Srđan V. Tešin

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement