RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Free The Robots - S/T EP (Elsewhere Studios)

 

ImageUsponom trip-hopa u poslednjoj deceniji prošlog veka došlo je do procvata downtempo muzike i svojevrsne tranzicije "hip hop" zaostavštine u "kul" status kod "alternativne" a fensi publike. Epilog: uskoro nije moglo da se diše od poplave downtempo izdanja, gde su posebno prednjačile kompilacije predviđene za konzumaciju kao "smoker’s delight". Nekako se u tom kvantitetu izgubio kvalitet, suprotno popularnom kapitalističkom verovanju.

 

Srećom, poslednjih godina se malo izgubilo interesovanje šire muzičke javnosti što je pripremilo teren za konsolidaciju i dalje cvetanje žanra. Ali avaj, Portishead najavljuju album za 16. april posle 11 godina pauze, tako da se sa sigurnošću može prognozirati rivajvl, baš kao što je to prošle godine bio slučaj sa elektrom. Do tada, pozabavićemo se izvrsnim EP izdanjem Krisa Alfara, producenta iz Santa Ane mesta u petoj ekonomiji sveta, Kaliforniji. Alfaro koristi ime Free The Robots za svoja zvučna putovanja.

 

Kris je, može se slobodno reći, ubio sa ovim izdanjem. Praktično nema suvišnog tona u 23 minuta muzike, a muzički opseg koji Alfaro opisuje širinom svog izraza zapanjuje i zadivljuje. Sve je ubačeno pomalo: i barok i latino i psihodelija i sanjivi glasovi i elektronika, sve smešano majstorski i sa ukusom u jednu pitku i koherentnu celinu koja i jeste kriterijum po kojem razlikujemo paljevine od pravih umetnika. Osnova svega je, naravno, u opijumskoj muzici - u džezu. Matre su hip hoperske, baš onako sirove "the way it should be done"- one lome i krše svaki kuk i/ili pogrešnu misao.

 

Free the Robots su pravi zicer za slušanje pri čitanju novina, đuskanju ili kreativnom blejanju, jer je ovo ostvarenje, i pored svih densolikih osobina, stvarano sa dubokim smislom za kontemplaciju. I za kraj, ono što je najvažnije, osmeh je zagarantovan, jer su Free The Robots nečuveno zabavni, što je svojevrstan otklon od većine, patosom natopljenih, "trip-hoperskih" opusa.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement