RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Blank Dogs - Diana (The Herald);
Blank Dogs - EP (Sacred Bones)

 

ImageHah, šta reći sem - sjajno. Blank Dogs je misteriozni trio čiji članovi nose nekakve egzotične maske i može se podičiti buljukom singlova i ep-jeva izdatih tokom prošle godine. Na njihovom majspejsu, uglavnom piše "sold out" pored imena tih izdanja. S razlogom, to su sve mali tiraži i, najvažnije, još bolja muzika.

 

Blank Dogs su neprijatni gotičari kojima uspeva da u sedamnaest minuta muzike na ovom remekdelu izvuku esenciju sentimenta koji kao unikatan definiše muziku Joy Division. Sivilo, teskoba, hladnoća, a opet nešto mnogo toplo i životno unutar hermetičnog pakovanja. Blank Dogs su baš tako prijatni i svaka od šest pesama je svet za sebe, one redom razoružavaju intenzitetom emocija koje svojom svedenošću pričaju previše. Šamari koji miluju, osmesi koji krvare. "Prljavština" je uvek prisutna, makar i u vidu pretnje, snimci su andergraundski pravoverno snimljeni u lo-fi tehnici, a opet odišu bogatstvom, životnošću i poletom.

 

Krstiše muziku koju sviraju Blank Dogs terminom "death pop". Može, ako ćemo već da slušamo pop onda neka bude onaj smrtan, pošto je pop u svojoj suštini već mentalna smrt po sebi, masovna individualnost ne postoji. Prividi su kobniji od jeftinih laži. Blank dogs se koprcaju i u tom samrtnom hropcu su življi od nekolicine veselih, srećnih i zašećerenih. Prividi su kobni, Blank Dogs to znaju. Zato što su stvarni i nude emociju u zamenu za pažnju. Nude prijatnu jezu koja greje srce baš kao što mekano ćebence greje butine na sigurnoj razdaljini od ledenog kijameta, tamo negde u daljini, napolju. Otvara spektakularne svetove iza spuštenih roletni i zatvorenih očnih kapaka jer potiče iznutra.

 

Blank Dogs već najavljuju pregršt novih izdanja ove godine, od kojih maštu posebno golica najavljeno prvo dugosvirajuće izdanje. Kako stvari stoje, teško da će izbeći smrtonosni zagrljaj "Pitchforka" i ostale "alternativne" bratije u dokonoj potrazi za novom "nesnosnom" fiksacijom. Uživajte do tada u ovoj lepoj ploči, da ne kažem nešto drugo, nešto isprazno a moderno, nešto ideološki ispravno, nešto tipa "preporuka" ili "direktiva". Fuj, baš kao i ova pretenciozna i elitistička recenzija.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement