RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Port Royal - Honved EP (Chatr Blanc, 2007)

 

ImageMisteriozna dešavanja na posedima Zauberquelle zacelo nisu jedini, ali (je)su glavni krivac što se beleška o ovom, zagonetnom rukopisu mlađanih Đenovljana nije ranije obelodanila na ovom vorldvajdvebportalu. Ako je za utehu, zahvaljujući presretnutim porukama između trikolora Baltazara (šifranta feuda Zauberquelle) i Port Royala, u prilici smo smo da rasudimo, (po)nešto, o zakulisnom i navodnom artističkom delovanju ovog, samo na prvi pogled, bezazlenog, ljubopitljivog i naivnog pop/rok instrumentalnog, na momente i vokalnog sastava. Na iskaz BZ "da je (?) posetio Honved stadion" (ma štagod to, navodno, značilo), PR je odgovorio "Honved forever! It's a tribute to the Hungarian glorious football team... Its story was so sad that we must dedicate that ep to it!"

 

Nema zbora, jasno je sada već svima, Port Royal je lociran u istočnoj i mittel (j)Evropi, i to naravno inspiracijom i afekcijom, i zaista su jedni od ređih koji razmišljaju i remikse pažljivo poveravaju zainteresovanima i tako naizgled relaksirano (za površne), šire mrežu svojih saradnika. Da sve bude što manje sumnjivo, ovaj su EP uradili za navodnu kanadsku etiketu (Chatr Blanc), ne bi li svoje delovanje što više udaljili od matice i tako kao "dobroćudnu" zamaskirali inicijalnu paklensku ideju. Spooky, spooky, nema šta!

 

Kao svojevrsnu pripremu prvo su nenametljivo testirali pažnju posmatraša sa "običnim" remiksom (acidhead tretman JEKA na These Waves kompilaciji za grčku labelu Sound In Silence! HA, sistem se, svi to znamo najbolje, urušava iznutra), a kao svojevrsnu pretnju i razlog više za dodatnu prismotru najavljuju dva remiks izdanja - "Flared Up! Remixes" za Resonant (u negdašnjoj pomorskoj sili, svi znamo šta je Port Royal, je l'?) i "Anya: Sehnsucht Ep" za već pomenutu Chatr Blanc, a za čije će potrebe na PR kodirane zvučne proglase i pamflete - ruke staviti (za tajne službe) poznata imena kao što su Fizzarum, Manual, Ulrich Schnauss, Fs Blumm, Judith Juillerat, Skyphone, Televise, D_rradio, Opn, Minamo, Dialect, Stafraenn Hakon. Dakle, taktika znana kao "confuse the cat" koja i najstrpljivije, treba da baci u što veću, ma ne dilemu, nego poli-trilemu.

 

Da sve bude teže uočljivije, Port Royal kao i uvek lete visoko, čvrsto, kvalitetno i stabilno, očito je, njihovi zamasi su tako široki, pa otvorite uši i oči i u tišini sve najpažljivije osluhnite i osmotrite. EP po prvi put obznanjuje ovako nivelisane oblike ove organizacije, a kompletno zaprepašćenje je druga po redu numera The Beat Of The Tiger, koja počinje kao neki nežni i veseli marifetluk iz dečijeg vergla, da bi zatim postala rumba iz vrtloga i spirala hipnoze. Podmuklo i pakosno, za što lakšu manipulaciju i masovno opčinjavanje, za one čija je volja i inače slaba ili već načeta prethodnim izdanjima. Tu su još i saradnja sa italijanskim umetnikom Selaxonom Lutbergom (naravno, znan italijanskoj policiji i desnom krilu i levom halfu srednjeg krila NATO-a, pod pravim imenom Andrea Pesno), i dva Zobione tretmana logično nazvana pt.1 i pt.2 sa misterioznim Landing i Milimetrik (uspeli smo da saznamo da se ispod ove metraze krije Pascal Asselin, jedan od idejnih tvoraca Chart Blanc ćelije). Ukupno dvadesetak minuta muzike, tj. proces mozganja i odšifravanja koje kao neka droga drži satima, danima i nedeljama dok se ne odgonetne svaki zvuk, njegov značaj, logika rasporeda...

 

I na kraju još nekoliko primisli o pridavanju značaja i nimalo slučajnom odabiru formata EP-ja od strane Italijana. Diktatom industrije (kakav veličanstven autogol!) izgleda da se konačno format E(ikstended)P(pleja) skoro pa i ugasio i ne privlači toliku pozornost, te i to PR koriste da bi što lakše na ovom, na prvi pogled arhaičnom obliku zatrovali svet svojim idejama. Za razliku od mislima korporacijski ispravnih, ali kreativno ubuđalih i neodgovornih umetnika koji su svojim delovanjem samo sebi okovali noge, PR pristupa sa neverovatnom dozom ozbiljnosti, pa što i ne reći - vanserijskog talenta, te je tim i opasnost od njihove globalne dominacije veća. Ne zatvarajte oči - po mnogim stanovima, kućama, podrumima, tavanima, čak i našoj predivnoj zemlji i vodi (a tamo gde levitacija čini čuda i vazduhu), na zidovima (pravim i imaginarnim) stoje zastave sa kišobranima ispod kojih piše: Up The Royals!

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement