RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Circle - Katapult (No Quarter)

 

ImageIako prva pesma, Saturnus Reality, na n-tom (kažu da ih ima oko 25, u oko 15 godina postojanja sastava) prošlogodišnjem albumu finskog speeedkraut sastava Circle počinje zločestim rifom koji verodostojno podseća na hladno oružje iz arsenala npr. Judas Priest, stvari vrlo brzo izmiču kontroli. Verovatno da to insistiranje na hevi momentu u ovom slučaju ima cilj da se svi oni koji nemaju (ili ne žele da imaju) razumevanja za duge kose, nitne, kožu, krv, znoj i suze momentalno udalje od izvora zvuka. Manjina koja takvih (snobovskih) problema nema, ostavljajući za sobom davljenike u moru predrasuda, momentalno će se uhvatiti u koštac sa žanrovskim klasifikacijama koje ne vrede ni pišljiva boba pri pokušaju da se bliže odredi ovo umetničko delo u najužem smislu te reči. Posebne pohvale idu filadelfijskoj etiketi No Quarter za približavanje rada ove grupe široj (?) publici.

 

Finci prezentuju izuzetnu naklonost prema hipnotičkom ispoljavanju težeg zvuka, otprilike kao kad bi rani Celtic Frost stavili pred zadatak da svira Can, ali uz mogućnost traženja pomoći prijatelja poput Laibach, kada se govori o vokalu ili Depeche Mode, kada su u pitanju sintetizovani klavirski prelivi. Sigurno da ima još pregršt asocijacija na raznolike reference koje se nižu pri dubinskom istraživanju ovog zvučnog spomenika apsurdnosti. Circle ni u jednom trenutku ne gube kontrolu, majstorski spajajući nespojivo u jednu sinematičnu celinu, na vrlo osoben način, bez prigodnih pandana. Posebna čarolija dugih kontemplativnih pasaža u kojima pripadnici severnog naroda sklonog piću (sudeći po klasiku "Noć na Zemlji") koji čine ovaj sastav demonstriraju umešnost na kojoj bi im pozavideli i najveća imena u koordinatnom sistemu paralelnih muzičkih svetova, ne bi nikog ko drži do svog (iščašenog) ukusa trebalo da ostavi ravnodušnim.

 

Četrdesetak minuta svirke pune paradoksa i obrta protiče kao od šale i upravo u tome se ogleda najveća vrednost ove posve neobične ploče. Nasuprot mnogim "progresivnim" autorima današnjice koji u mistiku i hermetičnost zavijaju sopstveno ništavilo i nemoć, tu kobnu odliku dekadencije, Circle katapultira ceo budžak vrsno realizovanih ideja kojima ne manjka vizije, lucidnosti, šarmantne zavodljivosti i kabaretskog humora, u šta ćete se i sami uveriti ukoliko im pružite priliku. Circle će nagraditi vašu radoznalost, jer je Katapult stvoren da bi bio slušan a ne da bi se o njemu pričalo na pilićarskim paradama lažnih osmeha i korporativne/plitke pameti.

 

Ono što najviše impresionira u ovom delu je prikazana moć da se od najsirovijeg materijala stvori artefakt najfinije kakvoće. A upravo to je jedna od mogućih izvornih definicija kulture, svetlosnim godinama daleko od salonskih, klanovskih i ideoloških zagađenja kojima "kultura" shvaćena kao roba i/ili statusni simbol robuje u eri do sad nezapamćenih sloboda (s)podobnih.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement