RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tulsa Drone - Songs From A Mean Season (Perpetual Motion Machine/Dry County)

 

ImageTužna je istina da svaka novina vremenom postane kliše. Primer za ovu tvrdnju lako možemo naći u prošlogodišnjoj poplavi instrumentalnih izdanja. Držeći se oprobane formule tiho/glasno/tiho, brigade novih sastava su suštinski malo toga novog ponudili, otvarajući prostor za originalna poimanja suštinskih vizionara teško omeđivog postrok pravca.

 

Uz Grails, čiji je Burning Off Impurities našao svoje zasluženo mesto na svakoj od relevantnih godišnjih lista, u 2007. godini najdalje u istraživanju nepostojećih granica su otišli ričmondski Tulsa Drone na svom drugom dugosvirajućem izdanju Songs From A Mean Season.

 

Već njihov prvenac, odmetnički No Wake iz 2004. nije promakao pomnim pratiocima zbivanja unutar žanra koji u poslednjoj deceniji ima status lučonoše u alternativnom svetu. Zlokobna akustična atmosfera pojačana teškim zvukom cimbala vukla je na bolje trenutke iz opusa grupe Calexico, nudeći se kao prirodni saundtrek za besciljnu vožnju beskrajnim američkim prostranstvima, oslobođenim od bilo kakve forme života.

 

Ovaj zvučni predložak dalje je razvijen na njegovom prošlogodišnjem nastavljaču. Novina u nekim temama su vokali, ravni i suzdržani na tragu Volebeats, čime se dodatno produbljuje otuđenost zvučnih pejsaža. Oni su u odnosu na prvenac celim tokom ploče kompleksniji, instrumentalno raznovrsniji a paradoksalno lakši za slušanje, što je svakako zasluga producenta Scotta Minora iz grupe Sparklehorse.

 

Nepravda bi bila izdvojiti bilo koju temu sa ove ploče, pošto ona u pravom smislu te reči funkcioniše kao celina. Pleneći svojom mračnom atmosferom, izoštrenom vizijom i sjajnim muziciranjem na razmeđu do sad nepoznatih granica kantrija, postroka i njima srodnih podformi, Songs From a Mean Season je album na kome se odsustvo nade, tenzija, tuga i seta spajaju u nedefinisan osećaj fatalističke pomirenosti sa sudbinom koji ne sluti na dobro, ali na ovom albumu oduzima dah vanrednom lepotom iskaza. Što je dovoljno za dugo obitavanje i na vašoj plej listi.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement