RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Boat Club - Caught The Breeze EP (Luxury Records, 2007)

 

ImageŠta uopšte rade mladi Šveđani, kako bi što kreativnije, veselije i korisnije ispunili svoje letnje ferije? Dva vrla mladića iz Geteburga (Magnus Wahlström i Andreas Christakis) u večnoj potrazi za suncem i prijatnim emocijama, moguće je, nisu tipičan primer, ali je njihov napor, bez sve šale, inspirativan za ostale ljude njihovog uzrasta. Ova dva pristojna pustolova svako leto borave u vodama Mediterana i šire, i po popularnim cenama svojim brodom razvoze razdragane turiste do raznih ostrva, uvala i špilja. Ako još atmosfera postane ona prava, znaju da navuku majice sa logotipima poznatih balearijskih estradnih zvezda kao sto su New Order i Durutti Column i zasviraju za putnike nešto od muzike koju u slobodno vreme komponuju i kojom pokadkada, kada im se ukaže šansa da pobegnu od učenja i dodatnog rada za džeparac, uveseljavaju svoje sugrađane u hladnoj domovini na subotnjim sedeljkama i druženjima radi tancanja.

 

Šta sve entuzijazam ne može da iznedri. Ne samo što šire dobru volju i usput kupuju sebi mesto za karmičku lođu, nego i imaju lepši ten od svojih sunarodnika, vrate se sa kojom paricom više nego što su pošli, a bogami se i sećaju prelepih meštanki iz mnogih luka u kojima su zastajali i pristajali.

 

Da, zaboravih da kažem, skriveni su tada iza lažnih imena, tj. španskih aliasa i firme Boat Club, ne zbog izbegavanja poreza, već im se tako doživljaj i osećaj avanture razmnoži. Sasvim lična i iracionalna stvar.

 

Više puta maloletnoj Anđi Carici iz Pančeva vožnja njihovim brodićem ka Kriftu je bio, dakle, jedan od najlepših izleta. Pila je neku lepu mediteransku verziju Vitasoka (vratila su joj se sećanja i mirisi iz detinjstva) a povetarac (imala je osećaj da može da ga uhvati), muzika i svetlucanja talasa, više nisu tako nepravedni i podrugljvi i dopustili su joj da posle dužeg vremena bez griže savesti i ljutnje čezne za onim koga je i koga će uvek najviše voleti. Do skora ju je to bacalo uz tihe urlike u očaj! Uhvatila je i sebe kako jedva čeka da i noć odmakne i da se čežnja još produbi i tako još bliže privuče nit koja ju je, napokon, sada i ovde i na ovaj način ve(ziv)ala konačno, opet za njega.

 

A muzikom će samo dodavati i dodavati nijanse. "Eh, da su ovi ljudi postojali ranije, Club Tropicana nikad ne bi za mene i neke naraštaje bila sinonim leta. Ovi su ljudi, Španci ili Šveđani, svejedno, naprosto magičari..."

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement