RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Old Time Relijun - Catharsis In Crisis (K.)

 

ImageSinonimi za šaškasto u istoriji popularne muzike sigurno su Captain Beefheart, Frank Zappa i (od albuma Swordfishtrombones) trubadur hrapavog glasa Tom Waits. Njihova prepoznatljiva različitost i kabaretska disonanca kao preteranost u funkciji uživljavanja u umetničko delo vrše decenijama svoj uticaj.

 

U slučaju kapetana, njegov uticaj na vazda inventivan zvuk novotalasnih bendova poput, recimo, Pere Ubu ili Pop Group (dakle, onih kod kojih reč pank nema modnu konotaciju) postaje prepoznatljiv na sedmom albumu portlandske grupe Old Time Relijun pod imenom Catharsis in Crisis. Sve do sada pomenute reference spajaju se na ovoj ploči u jednu tačku, čime se tvori duhovno jedinstvo sa inventivnom galaksijom obznanjenoj na remek delu Six Demon Bag sastava Man Man iz 2006. godine, na kome je izlaz iz ćorsokaka u kome se našao savremeni alternativni izraz potražen u nadahnuću reinterpratacije proverenih avangardnih vrednosti.

 

Old Time Relijun dugi niz godina izdaje albume za etiketu K. Records stacioniranu u Olimpiji, neslužbenoj prestonici Riot Grrl pokreta. Nije bez značaja činjenica da je pokojni Kurt Cobain istetovirao logo ove kuće, za koju su u 25 godina njenog postojanja izdavali brojni sastavi, u rasponu od Bikini Kill preko Modest Mouse do Make-Up i Yume Bitsu.

 

Catharsis in Crisis je eksperimentalna blues ploča koja podjednako dobro funkcioniše u različitim podžanrovskim vodama, ne gubeći pri tom svoj identitet nesvodiv na uzore. Bifhartovski početak ove ekskurzije Indestructible Life! vodi do sjajne minijature Daemon Meeting koja se preliva u krautoliku Garden of Pomegranates i njenu mračniju surf sestru Dark Matter, koja kao da je ukradena s nekog albuma Man or Astro-Man?, do psihotičnog klimaksa u Veleno Mortale, na kojoj bi Religiji Starih dana pozavideli i Mars Volta, mnogo poznatiji baštinici bolje prošlosti u ime bolje budućnosti.

 

Pevač i gitarista sastava Arrington de Dionyso neštedimice koristi ploču kao poligon za sopstvene egzistencijalističke propovedi s one strane komon sensa, toplo potcrtane zvucima njegovog anksioznog bas klarineta i drugog prigodno raštimovanog instrumentarijuma. Duboko transcedentalna priroda ove ploče najočitija je u poslednjim sekundama već pomenute Daemon Meeting kada Dionyso prelazeći granicu zdravog razuma opetuje pitanje koje stoji u samoj srži ljudske radoznalosti: What Does it Mean to be Human?

 

Neraskidiva isprepletanost različitih uticaja u novu spektakularnu formu trebalo bi da bude dovoljna preporuka ove ploče svima koji su željni avanturizma i iz njega izvedene uzbudljivosti, danas (pre)često deficitarnih atributa većeg dela popularne muzike.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement