RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Spokes - People Like People Like You (Everyone)

 

ImageMančesterski kvintet oglasio se početkom ove godine debi albumom. U stvari, nisu striktno u pitanju sugrađani Vejna Runija, Nemanje Vidića i Kristijana Ronalda jer ova ekipa dolazi iz okoline ovog engleskog grada, što nije nevažno za priču vezanu za ovaj album.

 

Naslanjajući se na epohalnu zaostavštinu Sigur Ros, DMST, Explosions in the Sky i Mono, najlakše bi ovu ploču bilo staviti u odeljak "anđeoske" instrumentalne muzike, specifične povišene emocionalnosti i lebdeće uzvišenosti. Lišena značajnije originalnosti ali sa adutom primernog sprovođenja zadatog u delo, na tragu kalifornijske grupe Signal Hill ili možda čak i Kanađana Tunturia, ono što grupu Spokes odvaja od ove grupacije je pastoralna gudačka dimenzija koja komplikuje prvobitnu zvučnu sliku.

 

Euforični, svadbarski trenuci nesputane mladosti podsećaju na prošlogodišnji Wedding Song ostinskog sastava Cue čime balansirano daju oduška pri procesu transponovanja osećaja sreće u muzikalnu formu. Kao najjači momenti izdanja nameću se poletne teme poput uvodne We Like to Dance and Steal Things i vokalne Young People! All Together.

 

Pri kraju albuma, Spokes se okušavaju i na drugim terenima, bilo šugejz, drimpop ili slo-core usmerenja (mada ne bi bilo zgoreg naći jedan zbirni pojam za sve ove pravce), ali su na njima manje zanimljiviji i autentičniji no u vašarsko-svečarskoj atmosferi. Ipak, i to govori u prilog činjenici da je ova grupa spremna na dalje eksperimentisanje u cilju redefinicije svog izraza.

 

Plus albuma je i prihvatljiva dužina izdanja (nešto jače od pola sata) i pesama (samo jedna prelazi psihološku barijeru 10+ minuta) što nagoni na zaključak da se radi o sasvim solidnom izdanju koje ljubitelji ovakvog zvuka ne bi trebalo da propuste.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement