RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Snöleoparden (Rump)

 

ImageIza snežnog leoparda stoji Jonas Stampe, Danac pakistanskog porekla. Multiinstrumentalista, koji često svira i na instrumentima stvorenim u sopstvenoj kućnoj radinosti, nastupa u nekoliko lokalnih bendova, kao crticu u biografiji beleži učešće na jednoj od ostrvskih turneja Ravija Šankara, a živi i u Maroku provodeći uzgred dosta vremena po Pakistanu i Indiji. U eri posebne zategnutosti između skandinavske zemlje i islamskog sveta izazvane crtežima Proroka u danskoj štampi, njegov debi je svojevrsna anomalija koja iznova potvrđuje moć kulturno-umetničkog spajanja kada su svi ostali mostovi porušeni.

 

Sam debi, iza koga stoji kopenhagenska etiketa Rump, poznata po prošlogodišnjem pakovanju avangarde u dramenbejs na albumu Sylt sastava Icarus, eksperimentalne je prirode. Mogu se izdvojiti bar tri stuba na kojima počiva Stampeova poetika: prvi se ogleda u infantilnoj estetici, upotrebom euforičnih i katarzično iskrenih dečijih glasova, drugi je fasciniranost ksilofonom, prisutna u prvom delu albuma a treći i najvažniji je ozbiljno eksperimentisanje koje rezultira zapanjujuće potentnim izletima u folk, world music i elektro vode. Mada ne bi bila nepravda ako bismo ovaj album stavili u često korišćenu žanrovsku odrednicu "other", tako omiljenu pri tagovanju mp3 fajlova.

 

Na prvo slušanje ovaj album je vrlo čudan i može zvučati neprijemčivo ali kao i uvek, pažnja i strpljenje daju rezultate. Svako novo uranjanje u njega učvršćuje slušaoca u utisku da uživa u nečemu retkom, egzotičnom i nesputanom, retkoj zverci baš poput snežnog leoparda, kome preti istrebljenje u prirodnim staništima diljem Centralne Azije. Šarolik materijal osvetljava mnogobrojne uglove uzbudljive Stampeove mikrokozme vaseljenskih proporcija, a u vrtešci stilova posebno se izdvajaju psihodelično akustična avantura Water Puppet Theater, briljantna minijatura Dreng u kojoj će Vam maloletni pakistanski vokal izmamiti suze na oči, zaključni iščašeni idm-hop Grieg i monumentalna Trance, čiji naslov govori sam za sebe, najbolji broj sa ove ploče.

 

Špartajući uzduž i popreko meridijana i paralela, Jonas Stampe je, insistirajući na preko potrebnoj raznolikosti, svojim prevencem uneo dah svežeg vazduha na istinski globalnom planu.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement