RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Beneva vs Clark Nova - Sombunall (Fenetre)

 

ImagePrvo prijatno elektro iznenađenje godine stiže nam iz norveške prestonice Osla, gde živi dvojac Frank B. Finger i Rudi Simons, stvarajući pod imenom Beneva vs. Clark Nova. Na svom debiju Sombunall, koji se pojavio početkom ove godine, nakon prošlogodišnje serije sedmoinčnih singlova, oslovski dvojac se vodi mišlju dostojnog prezentovanja eklektičnosti elektronske forme kroz njene dodire sa raznim pravcima, od kojih je pop obrazac, tačnije njegova dekonstrukcija, najočigledniji. Glavni argument za takvu tvrdnju nalazi se u radijskoj dužini samih pesama i generalnoj komunikativnosti materijala.

 

Skverpušerovske i apekstvinovske erupcije predstavljaju ritmičku kičmu prepunu "uspona" i "padova" rinfuzno izlomljenih udara, dok tečni i inovirajući tretman sintisajzera dosta duguje uticajnom Autechre nasleđu. No, iako je očigledno poštovanje prema (brojnim) vrhuncima WARP-ovog kataloga van rasprave, Beneva protiv Clark Nove prave otklon u odnosu na bez-ljudsku, hladnu i otuđenu atmosferu kojom odiše lektira iz koje su crpeli inspiraciju. Ona je u njihovom slučaju samo predložak na kome se krčka topla elektronika kojom struji čitav dijapazon emocija, tvoreći efekat sličan Verhovenovom Robokapu - simbiozi mašinskog i organskog - sa akcentom na onom najmisterioznijem kvalitetu, pomalo zaboravljenom i "ostarelom", ljudskom. Takav postupak ima za posledicu da elektronika na ovoj ploči diše punim plućima.

 

Ranije pomenuta komunikativnost prostire se kroz akustične, hip hop i setne neo-klasične pasaže uz povremenu tripozno/hopoznu meditativnu melanholičnost ukrašenu osvežavajuće ironizirajućim vokalima u nekoliko pesama. Daleko od neprijemčivosti hladnjikavih Efterklang i usiljenih Venetian Snares (naravno subjektivno shvaćeno), Sombunall ne žrtvuje radikalan izraz zarad prihvaćenosti, već samo na njemu ne insistira, postavljajući zabavu iznad umetnič(ars)kih pretenzija na svojoj lestvici kreativnih vrednosti. Može se reći da je reč o majstorski artikulisanom balansu "popa" i "avangarde" sa uzbudljivim ishodima koji primoravaju slušaoca da obrati pažnju i zaroni dublje. Pošto je reč o materijalu koji brzo prolazi dok se sluša, i samim tim se lako zavoli, nema sumnje da će bez muke naći svoju bazu pristalica i vremenom postati legat na koji se treba ugledati. "Futurizam" odavno nije bio ovako nepretenciozan i ukorenjen u permanentno menjanoj sadašnjici, koja dok ovo pišem već postaje uspomena. Uživajte.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement