RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ocrilim - Annwn (Hydra Head)

 

ImageKada se govori o limitiranosti recentnog gitarskog izraza, kao njegov graničar zasigurno stoji Mick Barr. Najpoznatiji po radu u vašingtonoskom duetu Orthrelm, Barr je uzeo učešće i u brojnim drugim projektima/bendovima od kojih je najzvučnije ime svakako legendarni avant sastav The Flying Luttenbachers, a beleži saradnju i sa Zackom Hillom, bubnjarem kalifornijskih math-rockera Hella.

 

Barr ima i dva solo projekta - Octis i Ocrilim. Oba su sredstvo za izražavanje njegovog filigranskog umeća. Barrova gitara ne krši uši snagom, već minijaturama na tragu grajndkor/John Zorn izraza koje predstavljaju veran zvučni opis demencije. Annwn je drugi album pod pseudonimom Ocrilim. U sedam dugačkih kompozicija u skoro 80 minuta svirke čuje se samo jedan instrument. Tačnije rečeno, zvučni zidovi gitara koja neprestano zavija, grmi, cijuče... za početak tematizuje pa, ad nauseam, varira.

 

Suprotno raznim Melmstinima i Satrijanijima, Barr svoju tehniku ne ističe u prvi plan, već je koristi u svrhu stvaranja kompozicije. Na Annwn, njegove gitarske onanije imaju klasičarski prizvuk, čime ga približavaju naizgled nemogućoj odrednici free-metal. Iako je album, u globalu, veoma zahtevan i teško svarljiv za nenaviknuto čulo sluha, pojedini pasaži, posebno u temi Part 2, svojim kvalitetom ostavljaju bez daha.

 

Nejmdroping u ovoj recenziji nije slučajan, svako ko je čuo i jedan od pomenutih bendova/projekata otprilike zna šta može da ga zadesi na Annwn, a njegova dužina će i mnoge otvorenije za avanturizam obeshrabriti da ga preslušaju celim svojim tokom. Velika većina većine koja se do sad nije susretala sa Barrovim radovima, sasvim sigurno će po upoznavanju želeti da tako i ostane.

 

I na nivou statističke greške je nemoguće da će ovakva vrsta muzike ikada postati opšteprihvaćena. Ipak, sa sigurnošću se može tvrditi da će ovaj album doprineti povećavanju obima kružoka posvećenika u opus ovog neobičnog muzičara čiji će kult biti brižljivo negovan i u decenijama koje su pred nama.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement