RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

5ive - Hesperus (Tortuga)

 

ImagePrema numerološkim tumačenjima pitagorejskog tipa, broj pet simbolizuje fenomene kao što su sloboda, seks, dužnost, moral, porodica, zakon... Za novi album bostonskog dueta 5ive bi se moglo reći da sve pomenute aspekte transcendira i uzdiže na meta-plan instrumentalnog sladž izražavanja koji se u poslednjih nekoliko godina izrodio u jedan od najprogresivnijih rukavaca najtežih formi gitarske muzike.

 

5ive su pioniri ovog žanra, a njihov istoimeni debi album iz 2001. godine slovi za obaveznu lektiru ovakvog zvuka, jer je nastao pre definitivnog etabliranja grupe Isis u najeminentnije predstavnike ovog žanra van kruga posvećenika. Album koji će se u prodaji naći danas u prodavnicama predaleko od mesta pisanja ovog teksta ima odličan potencijal da ispravi tu nepravdu i ovom bendu obezbedi istaknutije mesto u žanrovskoj loži.

 

Kako mu samo ime sugeriše, muzičko putešestvije prezentovano na ovom izdanju otkriva mnogo različitih, podjednako uverljivih lica. Sa osnovom u improvizaciji karakterističnoj za psihodelične gitarske izraze čiji je cilj dostizanje transa u svrhu postizanja duševnog mira, distinkcija koja odvaja 5ive od kiše ostalih bendova sličnog usmerenja je konkretan i prepoznatljiv zvuk šestožičane grmljavine koja poput opijata svojom silinom uvlači slušaoca u trans čiji pojavni oblik zadobija forme nadasve prijatne vrtLog(l)avice.

 

Bez suvišnih tonova, 5ive putuju kroz meditativne, ekstatične i hipnotičke predele jednako sigurnim korakom. U pojedinim momentima ploče, prosto je neverovatno da su ovakvu nepatvorenu moć zvuka u stanju da proizvedu samo dva čoveka. Da sve bude još ubedljivije, na albumu nema preterivanja, isticanja u prvi plan određenih aspekata itd.; narodskim jezikom rečeno: produkcija je baš onakva kakva bi trebalo da bude - kristalno čista a opet bestidno prljava - dakle metalski funkcionalna...

 

Hesperus nije pretežak ni za konzumente nenaviknute na ovaj tip zvučnih putovanja, drugim rečima na njemu nema eksperimentalnih onanisanja u cilju besplodne apologije tvrdokornosti insistiranjem na glasnosti. Hedbengeri i protuve njima nalik će se sigurno sa radošću prepustiti organskoj supremaciji 45 minuta duge mantre kadre da celo telo pretvore u čulo sluha.

 

Zubi pokazani na razbijajućoj Kettle Cove, ukrašavaju filosofski osmeh na zmijouvijajućoj Heel, ponovo grizu na seizmičkoj Polar 78 i kidaju na sočnoj razradi u Big Sea, sve do kompletne kompleksne zvučne slike na monumentalnim zaključnim News I i News II koje Hesperus uzdižu do nivoa epskih razmera, tako neophodnog za uverljivost sugerišuće apstrakcije ili, jednostavnije rečeno, imaginacije - glavne značajke ovakvih, retkih a nadasve neophodnih, radova.

 

Nakon briljantnog albuma grupe Earth, izgleda da smo dobili još jedan vredan muzički eksponat po kome ćemo pamtiti tešku 2008. godinu.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement