RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Food For Animals - Belly (Hoss)

 

ImageJedan dubok udisaj vazduha je preko potreban pre nego što se hrabri odvaže na preslušavanja debija vašingtonske multirasne četvorke Food For Animals. Svima onima koji su mislili da Dalek još uvek drži svetski rekord u kreativnom skoku u vis kada se radi o :khm khm: hip hopu, treba napomenuti da su Food For Animals digli lestvicu u ovoj disciplini sa poslovično malo takmičara.

 

Zvučna slika ovog albuma prezentuje ludilo 21. veka. U centru su Izgličirani kolaži sastavljani iscepkanjima nojza, bazičnog hip hopa, krenka i IDM-a, ili drugim rečima, tačka u kojoj se seku već pomenuti Dalek, Techno Animal, Prefuse 73, industrijalci poput npr. White House i elektropionirski genijalci LFO, a sve to način koji do sad nije prezentovan. Gnusoba života u korporativnom svetu, klaustrofobija kjubikla, oči velikog brata koje prouzrokuju kofeinske aritmije i pulsacije stresa kroz koaksijalne kablove i druga umrežena sredstva paranoidne komunikacije, prezentovane kroz majstorske almanahe najrazličitijih zvukova, guraju stereo-viziju daleko, daleko ka tačkama prosvetljenja, onako kako to samo kreacija ume.

 

Na to se nadovezuje hiphopična eklektičnost legendarnih Anti-Pop Consortium, poznatih po prvim zlatnim prinosima iz ove žetve na razmeđu dva veka. Dalekove liričke veštine i njegove fiksacije življenjem u kapitalističkom paklu, kod Food For Animals su još jače izražene, što predstavlja odmak od (nipošto svakodnevnog i ispraznog) anti-bušizma prezentovanog na EP-ju Scavengers iz 2004.

 

Konzumerizam, alijenacija i bezizlaznost života u idiotiziranoj okolini kontaminiranoj ekonomskim totalitarnim determinizmom, tri su glavna idejna rukavca kojima Food For Animals lirički skeniraju pravo, sjebano lice svetskog hegemona i njegovu neprestanu glad za svežim ljudskim mesom. Stoički izdeklamovani versovi kipte od pravovernog i suzbijanog gneva, u najboljoj tradiciji Public Enemy. Energetske bombe od pesama protkane su pošandrcalim instrumentalnim minijaturama i duhovitim skitovima. Teško da se od jednog, koliko god šašavog ali ipak, hip hop albuma može očekivati više. Što je najvažnije, evidentna je da se Food For Animals prevashodno zabavljaju, što se može uočiti iz nekih produkcijskih rešenja (npr. kalemljenje vokodera na glasove u nekim temama).

 

Belly je ko zna koja simbolička pobeda nesavršenosti čoveka nad savršenošću sistema. U iskonu čoveka leži beskonačan duh dok u sistemu nema ničega dok mu sam čovek ne da značenje. Pošto kapitalistički sistem u centar svog postojanja stavlja kapital, gurajući čoveka na sekundarnu, minornu poziciju, jasno je da je sa ljudskog stanovišta on izgubio svoju prvobitnu funkciju i postao besmislen. Food For Animals to uviđaju.

 

Ortega I Gaset je jednom prilikom definisao umetnost kao "šamar vremenu". U slučaju albuma Belly, ta ruka je završila na pravom mestu.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement