Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Tomislav Marković: Apsurdistan za početnike (21)

 

Rečnik najskupljih srpskih reči i izraza (2)

 

ImageALKOHOL - čarobni napitak koji nisu koristili Gali. Na žeđ deluje kao Heraklitova vatra - sa merom je pali i sa merom gasi. Za alkohol je vezan i heraklitovski paradoks: pijanci ga vole, iako im ide na jetru. Uporna upotreba alkohola u svakodnevnoj ishrani dovodi do pojave zvane alkoholizam. To je nasledna bolest, i to isključivo po ženskoj liniji. To su i naši stari dobro znali čim su skovali izraz "pijan kao majka". Savremena medicina još nije utvrdila o čijoj majci je reč.

 

APSURDISTAN - srpska autonomna oblast koja se obdan nahodi ni na nebu ni na zemlji, a obnoć među javom i med snom. Apsurdistan se ne može pronaći na karti čak ni pomoću Gajgerovog brojača, pa zato u njegovo postojanje sumnjaju mnogi, a ponajviše skeptici. Broj stanovnika je teško utvrditi, tu ni popis ne pomaže. Optimisti smatraju da je ta brojka duplo golo, dočim pesimisti procenjuju da je broj Apsurdistanaca u svakom trenutku jednak ukupnoj populaciji planete Zemlje. Balkanski vladari odvajkada veruju da je Apsurdistan zapravo Utopija, zemlja sa idealnim društvenim uređenjem, pa svoje male državice uređuju služeći se Apsurdistanom kao nedostižnim uzorom.

 

ČEMER - koštana srž slovenske duše koju naseljava još od pamtiveka, a možda i odvajkada. Mitovi i legende beleže da je pre Velikog Praska čemer boravio u iskonskoj pratmini iliti što no reče Jakov Beme, bezdanu. Otkrivši slovensku dušu kao svoje prirodno stanište, čemer se iz nje ne mrda još od stvaranja sveta.

 

ĆORSOKAK - glavna ulica svih srpskih gradova o čemu rečito svedoči stara srpska poslovica "Svi putevi vode u ćorsokak". Tek kada čovek dospe u ćorsokak shvati pravo značenje fraze "ići glavom kroz zid". Ćorsokak je u narodu poznat i kao "ulaz bez izlaza", pa se veruje da je muzički festival Egzit nastao upravo kao pokret otpora ćorsokaku. U kriminalistici je poznato pravilo "Svi tragovi vode u ćorsokak, ali nijedan iz ćorsokaka" koje objašnjava zašto se većina policijskih istraga kod nas prvo vrti u krug, a potom završi u ćorsokaku. Ova vrsta ulice oduvek je bila izvor inspiracije velikim umetnicima. Istoričari umetnosti jednodušno smatraju da poznata slika Milića od Bačve "Ćorsokak sa pogledom na balvan" predstavlja esenciju suštine srpskog bića i ništavila.

 

DŽEP - praznina koju je najteže popuniti. U logici je poznat Rokfelerov džepni paradoks koji glasi: "Što je džep dublji, lakše se puni". Speleološko istraživanje rođenog džepa je najbolji put ka samospoznaji o čemu rečito svedoči filozofska maksima "Upoznaj svoj džep kao samoga sebe".

 

KNJIGA - pribor za skupljanje prašine, efikasniji od magične krpe i prahera. Po mišljenju nekih domaćih izdajnika i stranih plaćenika knjiga služi za čitanje, ali je njih praksa demantovala, pošto se knjiga u te svrhe retko koristi. Osim za skupljanje prašine, knjige su zgodne i za popunjavanje praznog prostora na policama. Knjige je najbolje kupovati na metar, što dokazuje da je dužina ipak bitna. Pri kupovini knjiga vodite računa da vam se njihove boje slažu sa ostatkom nameštaja u kući. Sledite svetli primer novobogataša i ratnih profitera koji angažuju vrhunske stiliste za slaganje boja u svojim vilama i dvorcima.

 

KOHABITACIJA - politički korektan dijalog dva ovna na brvnu. Džentlmenski sporazum šutog sa rogatim na obostrano nezadovoljstvo. Harmoničan odnos dva oka u glavi od kojih je jedno slepo, a drugo ćoravo. Sportska disciplina u kojoj Kurta i Murta istovremeno jašu istog konja za njegovo dobro. Genijalna vojna strategija koju su Mirko i Slavko uspešno primenjivali u bombaškim napadima na nemačke bunkere. Civilizovana komunikacija rogova u vreći koja traje dok je ne pocepaju kao svinja mastan džak. Srpsko-srpska posla.

 

MITO - osnovni princip sveta i vrhovni bog srpske mitologije. Pripadnici kulta opšte sa svojim božanstvom u svakodnevnom obredu podmićivanja koji se vrši u strogoj tajnosti, iza zatvorenih vrata, i rezervisan je samo za posvećene. Za podmićivanje je, baš kao i za ljubav, potrebno dvoje - onaj koji daje i onaj koji prima. To je mistički susret dva principa, aktivnog i pasivnog, čije prožimanje vodi vernika stepenicama oboženja. U obredu podmićivanja nadprirodnim dejstvom sakralnih sila dolazi do mistične transsupstancijacije. Obične zemaljske stvari kao što su novac, zlatan sat ili flaša viskija preobražavaju se u telo božije kojim se učesnici obreda pričešćuju. Zvanična doktrina srpske mitologije preporučuje što češće pričešćivanje mitom. Vernik se za pričešće priprema strogim antipostom u jagnjećim brigadama i molitvom svetom Dukatu Besrebreniku, svecu zaštitniku zlatnog teleta.

 

MOČA - posmrtni ostaci svinjskog pečenja. Ko je bar jednom probao moču, imao se rašta i roditi. Alhemijskom analizom utvrđeno je da je moča smeša svinjske masti i mesa u prahu. Kada parče hleba ugleda moču reaguje uskličnikom i izgovaranjem čuvene rečenice: "Znam šta ću - umočiću!" U organizam se unosi oralnim pute, ušmrkivanje se ne preporučuje jer može da dovede do stvaranja bolesti zavisnosti. Moča ima običaj da postepeno podiže nivo holesterola u krvi. Otuda ona narodna "Posle moče - potop". Moča je osnova glagola "močati", što žgoljavi zlobnici neskloni gurmanlucima i đakonijama dovode u neosnovanu vezu sa vodom.

 

NACIONALNO JEDINSTVO - postmoderni sinonim za jednoumlje koje prelazi u bezumlje jednačenjem po zvučnosti. To je ono kad svi misle kao jedan, a on zebe od mnogo mišljenja. Nacionalno jedinstvo je najveća vrlina homo serbicusa kome je na srcu dobrobit napaćene otadžbine, u glavi sećanje na zlopamćenje, u očima pogled u budućnost, a u džepu pokradene narodne pare.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement