Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Predrag Preža Milinković, sećanje

 

Glumac za sva vremena

 

ImagePre tačno deset godina umro je Predrag Preža Milinković, poznati glumac, najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista. Kad god ga vidim u nekom od dve stotine filmova (i serija!) u kojima je podjednako dobro igrao - tren, dva, minut ili cela dva sata, setim se Rejmonda Čendlera. "Nemojte mi govoriti zaplet, ne zanima me! Ja igram samo epizodu." Setim se i Čarlsa Simića koji je ovaj citat stavio na početak autobiografije. A kada neko kaže: domaći film, opet pomislim na Predraga Milinkovića koji je svoj upečatljivi lik ugradio u istoriju domaće kinemotagrafije i uvek čujem odjeke njegovih koraka dok po beogradskoj kaldrmi juri Otpisane.

 

Glumci traju večno. Baš je to Preža Milinković rekao predsedniku Predsedništva SFRJ, doktoru Janezu Drnovšeku. "Vi ne volite da se slikate sa političarima?", pitao je Drnovšek. "Političari su za neko vreme, glumac je za sva vremena", odgovorio je Predrag Milinković.

 

Parče tog razgovora stoji na 131. stranici Milinkovićeve knjige "Susreti" koju je 1997. godine objavio novosadski "Prometej" sa Jugoslovenskom kinotekom.

 

Na početku knjige u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku tridesetpetogodišnjeg rada na filmu, stoji jedan citat. "Priču koju ispričaš, nikad ne napišeš." Fokner. Baš zbog toga izmeri koliko ćeš reči reći u filmu i imaj petlju da u kadru ostaneš sam. U poslednjem poglavlju "Susreta" ispisuje lirsku autobiografiju. Volim da šetam. Jedan "šetač" kad god me vidi samog, pita: "U kom pravcu ideš?" Da bih ostao sam, ja odgovaram; "U suprotnom."

 

Milinković je rođen 1933. godina na Dorćolu. Maturirao je u Prvoj muškog gimnaziji, studirao francuski, španski i italijanski na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Glumom se bavio od 1957, snimao u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj i Austriji. Bio je profesionalni igrač flamenka, svetski putnik. O sebi je pričao u odličnoj emisiji "Epizodista" iz TV ciklusa "Međutim" Feliksa Pašića.

 

U televizijskoj adaptaciji stripa Rip Kirbi igrao je Kirbijevog batlera Dezmonda.

 

Godine 1979, u restoranu "Vinogradi" u Grockoj, dok je ručao, Milinkovićevu se učinilo da za susednim stolom sedi Henri Kisindžer!? Kada se završio ručak, kao u nekom napetom političkom trileru, Preža je krenuo čuvenom političaru u susret. On ga je pozdravio i potpisao se na listu koji je konobar iscepio iz svog bloka.

 

No, važniji je bio susret sa proslavljenim rediteljem Mikelanđelom Antonionijem na snimanju filma "Oluja" reditelja Alberta Latuade. Kad je završio snimanje jedne scene, našem glumcu je prišao Mikelanđelo Antonioni, rekao: "Dugujete mi nov sako", mladiću i pokazao progoreli džep. Zbunio sam se... Kakav sako? Nisam ga razumeo. Antonioni nije gasio cigaretu. Gledajući Predraga Milinkovića dok snima, stavio je upaljenu cigaretu u džep.

 

U pričici "Čovek iz lifta" opisao je kako ispija piće u Rusiji sa Robetom de Nirom. Išli su njih dvojica i do Arbata, slavne umetničke ulice, sedeli u restoranu Prag...

 

ImageTreba pročitati "Susrete" pa videti da je Predrag Milinković imao i nešto spisateljskog dara. Nekoliko sećanja zabeležio je u formi kratkog trilera, osenčio najvažnije političke trenutke, napisao nepretencioznu kratku biografiju i skicirao hroniku svoga doba. U pričama je zakoračio u putopis, opisao tromesečnu turneju po Americi, opet bez suvišnih reči u kadru, potez, dva i gotovo.

 

U svoju knjigu ubacio je biografije Osvajača meseca: Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa. Sa kakvim ih je samo žarom čekao u Beogradu. Rukovao se sa Nilom Armstrongom. Kada je u oktobru 1972. godine putovao po Americi, obišao je i Kejp Kenedi, posetio centar za vasionska istraživanja i lansiranja raketa sa ljudskom posadom na Mesec. Rekao je onima tamo da je u Beogradu upoznao Nila Armstronga, a oni su ga odmah odvezli do rampe za lansiranje. Sedamdeset metara od rakete, kakva strast prema astronautici. Na papirićima je zabeležio podatke o Apolu 17.

 

Nakon dvadeset pet godina ubaciće ih u svoju knjigu. Umereno, štedeći reči, srećan zbog nekih malih stvari koje čine život, bez velike vike, bez nametanja, igrajući epizodu koja je veća od glavne uloge. Raketa kreće iz plamena. I Milinkovićeva filma karijera počela je u vatri. List "Student" je ovako opisao Prežin glumački početak: "Kamera je počela da zuji. Režiser viče. Asistenti viču. Tri mladića polaze, staju, vraćaju se. Plamen im zaustavlja dah. Oklevaju. Onda se jedan izdvoji, pokrije lice rukama i i baci se napred. Izvi se, okrete i pade. Opekotina drugog stepena, rekli su u bolnici. Bilo je to na snimanju filma 'La Tur, čuvaj se!' 1957. godine. Tako je počeo svoju glumačku karijeru Predrag Milinković, student Filozofskog fakulteta."

 

Svaki let počinje iz plamena. Više se ne pitam otkud i zašto biografija Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa u "Susretima".

 

Autor: Mića Vujičić (Politika)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement