Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Od Trinidada do Engleske i nazad

 

V. S. Najpol: "Enigma dolaska", prevod s engleskog Aleksandra Jovanović, Plato, Beograd, 2004.

 

enigma dolaskaČak i da pronađete nekoga ko ne zna ništa o V. S. Najpolu, pa mu na čitanje date "Enigmu dolaska" i naterate ga da pročita rečenicu sa slučajno otvorene stranice, tom će čoveku odmah sve biti jasno. "Ovaj je pisac dobio Nobelovu nagradu za književnost!" Zašto? Zato što V. S. Najpol piše onako kako pišu "Nobelovci": sigurnom rukom, pametno, lagano uljuljkujući čitaoca i tako da vam odmah bude jasno da sa pisanjem nema šale.

 

Ukoliko slučajno odabrana stranica bude ona sa brojem 35, čitalac će moći da nasluti i o čemu se radi u Najpolovoj "Enigmi dolaska". "Ovaj prizor probudio je u meni stara sećanja, na Trinidad, na kućerak koji je moj otac jednom sagradio na brdu, vrt koji je pokušao da zaseje na zemljištu na kome je prethodno bio posečen grm: stara sećanja na tamnu, vlažnu i toplu zemlju na kojoj buja zelenilo, stari porivi i stara zadovoljstva." Dakle, autobiografski roman o putovanju od britanske kolonije na Trininadu do drevnih krajolika Engleske.

 

Bogatim jezikom, posedujući neverovatan osećaj za detalj, naročito boje, V. S. Najpol započinje svoju "Enigmu dolaska" opisima ličnosti iz engleske provincije u koju se doselio sa rodnog Trinidada. Tu, u toj provinciji, Najpol počinje da se seća svog života na karipskom ostrvu, farbajući svoje uspomene različitim nijansama od kojih je sastavljen njegov život. Sa otvaranjem uspomena, "Enigma dolaska" otkriva naročit humor svog autora i njegovu sposobnost da ličnu priču podigne na nivo univerzalnog. To jeste najveće umeće V. S. Najpola. Najpol posmatra sebe, oštar je i suptilan, a njegova elokventnost pretvara ličnu priču u opšteljudsku, iza koje stoji bezbroj postavljenih pitanja i odgovora.

 

V. S. Najpol je rođen 1932. godine u porodici indijskih bramana. Bio je književni kritičar i voditelj na Bi Bi Siju. Od 1953. godine živi u Engleskoj, ali često putuje po Aziji, Africi i Americi. Piše romane, kratke priče, ali i dokumentarne radove koji govore o životu u Indiji i muslimanskom fundamentalizmu u nearapskim zemljama. To je tek deo oficijelne biografije V. S. Najpola kom treba dodati i podatak da je ovog pisca 1990. godine kraljica Elizabeta krunisala za viteza. Sve druge bitne stvari o Najpolu kriju se iza bogate simbolike njegove autobiografije "Enigma dolaska" koja opisuje nekoliko svetova i zanimljivu životnu priču čoveka koji je dobio "Nobela" za književnost.

 

Mića Vujičić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement