RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Rotten Sound - Cycles (Spinefarm)

 

ImageGrajndkor, tanka zona bezbednosti između panka i metala, dobila je vredan prilog u svojoj istoriji novim izdanjem finskih šampiona ovog podžanra Rotten Sound pod nazivom Cycles. Grupa postoji još od 1993. i u svom opusu prešla je put koji je simptomatičan za ceo ovaj zvuk, koji je po svojoj prirodi uvek više bio izraz ekspresivne snage nego muzički žanr. Idući linijom sudbe ovog pravca od krasta do death metala, muzika Rotten Sound se direktno nadovezuje na najsvetlije zvezde grajndkor galaksije - od birmingemskih pionira, ranih Napalm Death i Extreme Noise Terror do apsolutnih legendi - grupi Discordance Axis iz Nju Džersija, sastavu koji se raspao 2001. zbog trajnog oštećenja čula sluha jednog od članova.

 

Dakle, Rotten Sound muzički ne pripada eksperimentalnoj strani pravca koja u koketiranju sa džezom ima za cilj proširenje mogućnosti koje ovakav izraz nudi, poznat u radovima Naked City, ranih Dillinger Escape Plan i sadašnjih uzdanica Number 12 Looks Like You i posebno, PsyOpus. Umesto toga oni preuzimaju to-the-point pristup utemeljivača žanra u tekstovima, napadajući neuralgične tačke zapadne civilizacije tj. kapitalizma s jedne, nalazeći u death metalu inspiraciju za svoj zločesti zvuk, sa druge strane. Sve to rezultira verodostojnom zvučnom slikom kancelarijske psihoze i cene boljitka.

 

Na albumu se nalazi 18 pesama koje zauzimaju vremenski period od 34 minuta, koji će za mnoge biti dugi kao 100 godina samoće. Neretko prelazeći granice ljudske izdržljivosti, Finci svojom furioznošću pokazuju da grajndkor kao sredstvo izražavanja nije samo izgovor za stvaralaštvo sviračkih antitalenata.

 

Masa suludih brejkova i hirurški precizna ritam sekcija sa bubnjem koji je prečesto u "dvojci", temelj su na kojem se razvijaju briljantne abrazivne minijature na gitari uz po koji solo. Kvalitet realizacije na ovom izdanju nadomešćuje manjkavosti ispoljene na planu inventivnosti, a ne smem ni da pomislim kakvo je iskustvo gledati ove likove uživo.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement