RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Paint It Black - New Lexicon (Jade Tree)

 

ImagePosle tri godine diskografske pauze, nedavno se pojavio treći album filadelfijske skupine Pain It Black. Uprkos imenu koji podseća na naziv pesme koju je obrađivao čak i Dragan Kojić Keba, a koja bi trebalo da sugeriše na fascinaciju rok mitologijom, ova ekipa praši pank u najopštijem smislu te reči s prizvukom ranog hardkora a la Poison Idea ili Discharge, što je u današnje vreme prava retkost.

 

Predvođeni Danom Yeminom, nekadašnjim članom pop pank benda Lifetime, momci na ovom albumu pokušavaju da panku daju novo lice, ne opraštajući se pritom od svih onih značajki po kojima je ovaj žanr nekad bio prepoznatljiv. Umesto putanje bezbrojnih bendića koji sistematski unazađuju žanr decenijama svirajući nešto što je možda pank za njihove prebogate roditelje ali ne i za iole potkovanog slušaoca, trasa benda iz Filadelfije je pravoverna u najboljem smislu te reči. Politički obojen gnev u odličnim tekstovima, fin balans snage i melodije, sirov/moćan vokal - sve su to delovi verno prenesene ideje kako bi pank trebalo da zvuči.

 

Ipak, da ovo ne bude još jedan u nizu albuma "kao-da-je-snimljen-1977" ili u hardkor pank verziji "kao-da-je-snimljen-1982", što je veran opis svih dobrih žanrovskih albuma (čast izuzecima) u poslednjih 15 godina, dobrodošla pomoć je stigla s pomalo neočekivane strane. Oktopus, producent avangardnih hiphop šampiona - dueta Dalek, potpisan je i kao koproducent ovog izdanja. Sa sobom je doneo čitavu novu zvučnu dimenziju, doprinevši da pank ponovo zazvuči preteće.

 

Prepoznatljivi indastrijal pasaži nalaze svoje mesto sakriveni između pesama, koje su obogaćene mračnim sinti-prelivima. To rezultira dark-gotik ugođajem, teskobnom i mračnom atmosferom kojoj ne manjka svežine i poleta. Novopronađena formula je kompleksna i impresivna, i automatski kvalifikuje New Lexicon u red boljih albuma izdatih ove godine.

 

Što će reći: ako vas nerviraju isprazne rasprave, štekovani ljudi ili pak ceo svet - ovaj album je bogomdana luka spasa za vašu napaćenu dušu i neizostavno katarzično sredstvo za primernu mentalnu higijenu.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement