RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Black Angels - Directions to See a Ghost (Light in the Attic)

 

ImageKrupan zalogaj mora dobro da se sažvaće pre nego što se proguta. Ili, sledi gušenje... Magle i psihodelične vrleti kulisa buke na drugom albumu Teksašana The Black Angels su upravo to - krupan zalogaj. Kažu ljudi da je ovo garažna svirka - i jeste, ali više u duhu kasnih šezdesetih. Znači, Velvet Underground, 13th Floor Elevators i ostali velikani. S početka albuma, u prvih nekoliko pesama, Crni anđeli hvataju zalet, ne bi li stavili do znanja da su prisutni u ovoj realnosti.

 

Reference na Gun Club (hmmm, i Mazzy Star i Opal...) su umesne, dobrodošle i neočekivane. Ploča odmah okupira pažnju, posebno glas potopljen monumentalnom svirkom. Nema svetla na ovoj ploči. Suton, mrak i zlo, koje preti s distance, na kojoj biva zadržano. Svetle samo mesec na nebu i senke... duhova. Atmosfera je teška i lepljiva, bremenita značenjima.

 

Vremenom, kako album odmiče, oni svojim putem nestaju u nekoj drugoj dimenziji, gubeći se na kraju ko zna gde. U početnom stadijumu preslušavanja to može da rezultira i dizanjem ruku od ovog izdanja.

 

U doba instant preslušavanja, gde maltene svaki album dobija minimalnu šansu da mu se udeli preko potrebna pažnja, Directions to See A Ghost zrači onim starinskim šarmom nekadašnjih ploča u koje mora da se uroni, koji svako novo slušanje nagrađuje novim slojem smisla i mogućnosti. A vremena nema. Zato je ova zvučna gozba predviđena za više obroka.

 

Ovaj album gori od ambicije, i to mu je i najveći plus i najveći minus. Zarobljeni u iluziji žurbe, ne uviđamo da ogromna prostranstva slobode vape za našim odmetništvom, na tanku liniju koja u jedno spaja nespojive polaritete, onih što jedni bez drugih za postojanje ne znaju.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement