RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Maybeshewill - Not For Want of Trying (Field/XTAL)

 

ImageArmiji britanskih postrok bendova sa dugosvirajućim izdanjem danas se priključio i lesterski sastav maybeshewill sa svojim prvencem. Ovaj album sačinjavaju neke pesme koje su se prethodne već našle na ranijim EP albumima (kao recimo Seraphim & Cherubim, naslovna sa prošlogodišnjeg minija) i bagaž novih pesama. Ostaje mali žal što nije bilo mesta za naslovnu numeru sa Japanese Spy Transcript EP albuma, pošto je jednostavno u pitanju vrh vrhova koji instrumentalna muzika može da pruži.

 

Kada bismo upoređivali ovaj bend sa drugim zemljačkim bendovima, poređenje koje se samo nameće pri preslušavanju ove ploče je izvesna stilska sličnost sa šefildskim pionirima 65daysofstatic, čiji prvi album "Fall of Math" i četiri godine po objavljivanju predstavlja visoki standard u mešanju elektronike i instrumentalnog roka. Pošto je šefildska ekipa prošle godine objavila mlaki, treći po redu "Destruction of Small Ideas" koji je na prvi pogled paradoksalno primećen i na mejnstrim strani ulice, debi maybeshewill se može smatrati za legitimnog nastavljača njihovog puta, u najboljoj tradiciji DIY etike, kojoj su momci iz benda odani.

 

U godini kada su fahovski bendovi koji su nekad plenili energijom i sirovom snagom rifa izdali prilično mirne i kontemplativne albume (kao što je "Station", novi album čikaškog trija Russian Circles ili split you.may.die.in.the.desert sa Gifts From Enola), a da nisu u pitanju math bendovi kojima je glavni cilj svirke da pokažu razigranost svojih udova, dobrodošla je inventivna upotreba težih gitarskih formi na debiju britanskog sastava. Naravno, to je samo delić zvučne slike benda u koju su smešani i raznoliki elektronski motivi, koji ponekad i sasvim pretežu kao u vazdušastoj "Heartflusters" (i njenom parnjaku "He Films The Clouds Pt. 2). Nije slučajno da je pre toga na ploči utisnut najtvrđi komad na albumu, krvavi biftek "We Called For An Ambulance But A Fire Engine Came" koji u samo tri i po minuta u sebi krije vratolomiju tranzicije od potpunog gitarskog ugođaja do prostranog elektro komfora. "I'm in awe Amadeus!" podseća na setnu veselost koja krasi album "Peace by Extermination" švedskog sastava Ellis the Vacuumchild, opisanog na jednom mestu kao "postrok za ljude koji mrze postrok".

 

Rokerski pristup oseća se i u C. N. T. R. K. T, naslovnoj numeri koja se divno preliva u odjavnu "Takotsubo", kao i već pomenutoj "Seraphim & Cherubim". Doduše, sve su to uslovni opisi, pošto je krosover unutar samih pesama još jedna odlika kompozicija sa prvenca lesterskih dečaka.

 

Glavna mana izdanja je nekonzistentnost materijala na njemu, ali prikazani potencijal ni u kom slučaju ne sme biti prenebregnut, pogotovo iskazan talenat da se kvalitetna kompozicija spakuje u razuman broj minuta.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement