RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Grails - Take Refuge In Clean Living (Important)

 

ImageU osvit 21. veka, gde je dekadencija, maskirana u lične slobode, uzela toliko maha da je postalo veoma avangardno biti normalan u starom smislu te reči, stiže verovatno najveći rok bend trenutka, portlandski Grails, sa svojim novim izdanjem, čiji naziv upravo referira na tu tužnu činjenicu života u tehnološkom raju/organskom paklu.

 

Nakon prva dva albuma na etiketi Neurot, koju drži ekipa oko grupe Neurosis, ovaj bend je u prethodne dve godine objavio dva superiorna albuma: kolekciju EP-jeva Black Tar Prophecies i vrhunac prošlogodišnje diskografske ponude, neverovatni Burning Off Impurities. Na oba ova albuma prezentovano je zamašno sviračko umeće i širina izraza koja pokriva bukvalno sve meridijane.

 

I TRICL ne zaostaje na tom putu, već zrelo ide dalje stazom koju su mu utabali prethodnici. Šireći dalje dijapazon mraka, Grails umešno kombinuju bluz, pinkflojdovštinu, sumanutu japansku psihedeliju i orijentalne ornamente, koji evociraju isparenja psihoaktivnih supstanci, u zapanjujuće koherentnu celinu. Putovanje kroz mrak počinje od Stoned at the Taj again i ne prestaje do zadnjeg sekunda ploče.

 

Na prvih nekoliko slušanja, TRICL može zvučati odbojno i teško, ali u eri instant preslušavanja, Grails konstantno svojim pločama traže strpljenje koje višestruko nagrađuju ukoliko im se pokloni pažnja. Teška lepota Take Refuge, jednog od dva naslovna broja, momentalno ulazi u anale najavangardnijeg krila instrumentalnog roka.

 

Sa tri remekdela u tri godine, svojevrsnim het-trikom pojasa za spasavanje instrumentalnog roka iz ćorsokaka u koji je dobrim delom zapao, Grails se i ovim audio desertom nude kao obavezno posluženje na gurmanskoj trpezi.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement