RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Black Dog - Radio Scarecrow (Soma Quality)

 

ImageProšlogodišnji trend kambeka LP-ja kao formata u elektronskoj muzičkoj sferi i pomalo iznenađujuća pažnja koju su neki albumi dobili (Field, Gui Borrato, Pantha Du Prince), izgleda da se prenosi i na ovo leto gospodnje. Radio Scarecrow je drugi LP veterana, po nekima i utemeljivača britanske tehno scene (prvi su inkorporirali detroitska iskustva u svoj zvuk), trija The Black Dog iz Šefilda.

 

Crni pas je, prema verovanjima iz engleskog folklora, nokturnalni simbol. Uvek zao, uvećanih očiju i zuba, on je vesnik nesreće i promoter depresije u mitskom poimanju Ostrvljana. Zato ne iznenađuje da su u prethodnih dvadesetak godina bavljenja muzikom, ovekovečenih na desetak nosača zvuka, Britanci fokusirani na teorije zavere, magiju, simboliku brojeva, veštice i druge slične fenomene, nepojmljive postmodernom đilkošu-"sveznalici".

 

Ovakav angažman pomalo podseća na Australijanca Black Lung, istina s drugačijim ideološkim nabojem. Već po naslovima tema na ovom, tri godine rađenom albumu, nema mesta sumnji o ideji-vodilji cele priče: Witches OV, Dials and Dialers 1 & 2, ... Short Wave Lies...

 

Slično je i sa muzikom. Primetan je veliki trud u poliranju apotekarski pedantnog zvuka visoko profilisanog IDM-a, koji u sebi krije i posvete Kraftwerku, Aphex Twinu, Autechreu i Boards of Canada. Duboko u utrobi miksa, sakrivene su jedva čujne & nečujne melodije. Ideja je bila da slušalac podsvesno prima poruke koje su mu poslate muzikom s ove ploče. Ambijentalni prelivi, likvidni sintiji, duboke bas linije i izlomljeni ritmovi samo su neke od cigala u ovoj brižljivo zidanoj zvučnoj građevini.

 

Radio Scarecrow nije skup pesama, već album u pravom smislu te reči. Sedamdesetak minuta elektro vožnje pri svakom novom slušanju zvuči drugačije, stvarajući prostor za raznolika čitanja i nudeći bogatstvo u beskonačnim detaljima, a dobro pasuje i pri intelektualnom uzdizanju. Ako volite elektroniku ili ste strpljivi po prirodi, svakako probajte.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement