RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

September Malevolence - After This Darkness, There's a Next (TenderVersion)

 

ImagePisali smo o tzv. postrok scenariju, a pisali smo i o Šveđanima sa TenderVersion etikete. Ima cenjenih drugara koji su drugi album geteborškog kvinteta željno iščekivali, al' mu se nisu obradovali kad su ga čuli. Meni je sentiment vezan za ovu ploču dijametralno suprotan od efekta gutanja bajate rolnice sa šunkom na prazan stomak, leži mi kao ogromna šolja neskvika posle neprospavane noći.

 

Još od debija se proneo glas da su September Malevolence jedna od glavnih uzdanica kao testa narastajućeg postrok sektora grandiozne švedske muzičke industrije. Osim verovatno Islanda, gde se od 300 hiljada ljudskih duša bar 200 bavi muzikom (na veliku radost hipstera), velika skandinavska zemlja je zasigurno najveći rasadnik muzičkih talenata po broju stanovnika na starom kontinentu.

 

Publici će verovatno promaći ovaj masterpis. "Publici", potpuno dezavuisanoj stilskom odrednicom "indi" u koju je šta-sve-ne trpano još od nesrećnog Neverminda, kada su svi poželeli da budu nezavisni jer je tada postalo jasno da su zavisniji od sistema nego ikad pre, dakako ekonomski nezavisni, slobodni u zlatnim kavezima hiperpotrošnje, slobodni da budu robovi. Ostavimo ipak te meta-narative za neku drugu priliku, ovo je intimna ploča koja popunjava kategoriju "alternative" nekim smislom.

 

Nežna, elegantna, tanana, sa predivnim gitarskim harmonijama i pulsirajućim tretmanom basa, ova, može se reći i pop (milozvučna) kolekcija pesama ima svoje uporište i u post-hardkoru, tačnije muzičkom nasleđu očeva tog podpravca - vašingtonskim legendama Fugazi, koji nikad nisu prodali veru za večeru. Iako više nije retkost da se u avangardnijem krilu nezavisne gitarske muzike vokal ponovo izborio za ravnopravan tretman, način na koji su ga Geteboržani uveli u svoj mikrokosmos je predivan. Špartajući po pesmama, razlike u vokalnim aranžmanima su minimalne, no to je u ovom slučaju plus - čitav album odiše nekom istovremeno i toplom i setnom atmosferom, kao one uspomene iz mladosti kad ti se završi škola pa odeš kod bakice koja jedva čeka da ti ispuni ama baš svaki ćef.

 

Ovaj album me šalje u prostranstva imaginacije navodeći me da, kao u izmaglici, sebe vidim kako ležim na nekom proplanku, u travi, spokojan. Pastoralna slika nevinosti nekog okupljanja, možebiti piknika. Prisutni su i drugi ljudi, ali oni su manje bitni, važniji je taj osećaj. Za precizniji opis ne postoje adekvatne reči. Ima još vremena do otpočinjanja Septembarske Zlobe, ima još nade i za Vas.

 

Autor: Marko Nikolić

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement