RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Le Chat Blanc Orchestra vs. Biltmore Dive - Rouge : Resultat (Chat Blanc Records, 2007)
Steiber Sound - Desire To Travell EP (Chat Blanc Records, 2008)
Port Royal - Anya: Sehnsucht EP (Chat Blanc Records, 2008)

 

ImageOdrža(va)nje etikete Chat Blanc je samo jedna od vrlina Pascala Asselina, usput uslužnog i u (uglavnom) instrumentalnim firmama Below The Sea, Milimetrik, Le Chat Blanc Orchestra...

 

U LE CHAT BLANC ORCHESTRA mu je ravnopravni pajtos Mathieu Grisé iz Destroyalldreamers, obojica su odranije poznata Plastelinovim fanovima i lane su na thisquietarmy labeli imali sjajno izdanje (Théories Sur La Danse EP) egzistencijalno-zavodljivih tonova koji je ove artiste vazda željnih soničnih avantura unapredio u ambijent-alhemičare kako na lokalu tako i u globalu. Ambijent propaganda (koja kao nota/uputstvo/poruka/oznaka stoji na omotu) nastavlja se dalje i skroz je adekvatna u ovom slučaju, baš kada je reč ambijent unaokolo prokužena, verovatno i više nego reči izbori u nas. Što bi rekao poznati srpski filozof Miloš Šestić: "Ambi(j)ent je prepun!"

 

Split amigo na ovom izdanju je solo avanturista Scott Worley iz portlandskog benda Jatun, najčudnije poznat po učešću u Nike kampanji - ovde pod aliasom Biltmore Dive. Uticaji Hammocka, individualiste i pionira (Brian Eno) i pionira pionira (Erik Satie) su vidljivi na ovoj dvadesetominutnoj prelomljenoj celini.

 

Ceo EP treba usamljeno čuti i/li usamljeno odabrati u lične soundtrack svrhe. Kiša, more, voda u raznim okruženjima; naziranje nečega, tuga za prošlim, čežnja za budućim ili ushit novim, sve su to opcije uključene u ovaj zatamnjeni katalog boja i emocija, pa ko voli - neka potraži.

 

ImageSem ličnih muzikantskih aktivnosti, Pascal gleda neumorno, i bliže i dalje, i prijateljima povremeno da oduška, ne samo tako što im ustupi parcelu gde mogu da zaseju i malko drugačije sorte od onih koje gaje, već i obezbedi i sunca i đubriva da sve što bolje uspe. Istine radi, bez ikakvog slavoluka i želje da zaseni pučanstvo, već da sebi upriliči radost konzumiranja takvih plodova.

 

Dva su ultimativna izdanja u uobičajenoj Chat Blanc veličini (3 incha) pred nama - STEIBER SOUND i PORT ROYAL.

 

Već neko vreme Pascal razgleda i skuplja retuširane zvučne slikovnice koje Auburn Lull (američki majstori dreamorockiziranogpopa) bojadišu po crtankama koje su stizale iz Britanije tamo od ranih 80-ih, mahom sa 4AD ili Creation štambiljom. Ove je godine iskoristio priliku i uspeo da njihovog pevača i gitaristu Seana Heenana regrutuje za svoj Millimetrik album (Northwest Passage's New Era) i tom prigodom zacementirao dogovor da pod aliasom STEIBER SOUND obznani debi na Chat Blancu.

 

Desire To Travel deluje na pažljivog slušaoca kao čas kreativnog slušanja, s obzirom na to da neke pesme zvuče kao da namerno nisu završene, već su razni isečci na koje dragi slušalac mora da nakalemi svoju viziju pesme. Opet posle uzastopnih slušanja ima se utisak da ovome malo toga fali.

 

Eksluzivitet je tiraž od 155 primeraka sa notom daily addiction što je smislena preporuka za upotrebu i razumevanje.

 

ImageUsudom diskografske krize naši se zajednički prijatelji iz đenovske luke Port Royal (PR) nalaze malko dalje no što su očekivali od trećeg albuma, s obzirom na to da je njihov dom-labela Resonance svojevoljno abdicirala, ali i dalje ne dozvoljavaju da se metabolizam posmatrača uspori. Svako malo, ostave nešto na stolu, da umnoži trenutke spokoja između dva savremena nemira i učine vreme snošljivijim.

 

Nakon albuma sa remiks-adaptacijama (Flared Up), lajtmotiv za ovaj remiks EP je pročujena Anya: Sehnsucht (Afraid to Dance LP), sada već jedan od visova celog opusa. Napisan kao čeznja za ukrajinskom devojkom Anyaom, ovaj zagonetni komad bi u nekim osobama sa mnogim deduktivnim sposobnostima trebalo da probudi želju da doda i nešto više, npr. svoju čežnju u PR čežnju.

 

Tri su takva sretanja zabeležena ovde.

 

Privilegiju da iznese svoju čeznju, prvi ima PR zemljak Dedo (Stefano Panzero) čiji lebdeći ritam senchi fusnote uz matricu i diže volumen ka poluvrelom-polukrešendu. Za njim iskoračuje japanac iz Nara, Cheekbone, i čita iskaz iz spavaće sobe (nastao u pretresanju silnih tema sa laptopom) uvijen u čeznju za Tangerine Dream danima iz sredine 70-ih. Da sve ne bude jako očigledno, pustio ga je u virtualni špacirung dolinom Temze gde su u poslednjoj deceniji prošlog veka, razni zanesenjaci slagali muzičke sanjarije i žurili u cipele. EP zatvara Tim Ingram, imenom i epitetom Winterlights, valjda, jer mu upravo i tako zvuče tonovi. Sa kojekak'e daljine Tim nazire svetla u ono doba kada mu para izlazi pod usnom, s njom i čežnja, koja i jeste, rekosmo, lajt motiv celog izdanja.

 

Unikatnost je sledeća: EP je izdan u 133 primerka i svaki je u zasebno urađenom omotu autorke Mire Gauthier. PR imaju već i čitavu gomilu novih ponuda u najavi. Split izdanje sa Absent Without Leave (Atina, Grčka) i još neimenovani sessioni u progresu sa Pascalom, koji je tomu pristupio kao Millimetrik. Treći se album regularno snima i čeka se da jesenji prelazni rok ogoli skautske ponude.

 

Kako li će tek rđa sa listova inspirisati PR, Pascala i sve ljude koji se ovuda muvaju u traženju one prave pesme.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement