Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Bunker: Nenad Veličković

 

Libarska magistrala - Vjeronavuka

 

ImageCitat prvi:
Naravno da treba napomenuti da su stradali i pripadnici drugih naroda (Jevreja, Roma, časnih Hrvata i drugih), ali o njima više pišu oni koji se bave istorijom toga naroda.
Citat drugi:
"Haram je svakom muslimanu da večera ako zna da u njegovom komšiluku postoji neko ko nema šta da večera." (Hadis)
Iz ovog hadisa vidimo kolika je obaveza muslimana prema drugom muslimanu.

 

Šta povezuje ova dva citata?
Povezuje ih to što su oba objavljena u rezultatima Analize sadržaja udžbenika nacionalne grupe predmeta, objavljenoj u Bosni i Herecegovini krajem 2007. godine. Tu su prenesena iz udžbenika vjeronauke, i to prvi iz: Pravoslavna vjeronauka za 6. razred osnovne škole, N. Mojsilović, Banjaluka, 2005; drugi iz: Vjeronauka za 6. razred, M. Čatović, Sarajevo 2003.

 

Šta vjeropoučava prvi citat?
Prvi citat vjeropoučava da istoriju piše svaki narod za sebe. I još da svi Hrvati nisu bili časni.
Šta vjeropoučava drugi citat?
Drugi citat vjeropoučava da u muslimanskom komšiluku nema nikog drugog osim muslimana. Da li je to tačno? Nije, osim ako računamo na etnički čist komšiluk. Da li je zadatak vjeronauke da obrazuje buduće etničke čistače? Ako nije, onda ovom primjeru nema mjestu u školi.
Da li je tačno da su sve žrtve jednake, ali da su naše jednakije? Nije, osim ako nas tome ne poučavaju svinje. Da li udžbenike vjeronauke pišu svinje? Ako ne, onda je ovaj primjer zalutao u školu.

 

Na šta nas ova dva primjera upozoravaju?
Na to da razum nema kontrolu nad vjeronaučnim školskim programima. Činjenica da su ova dva primjera (i desetine sličnih!) napisani, recenzirani, odobreni, odštampani, prodani, i korišteni u nastavi, upozorava nas da vjeronauk nema veze ni sa vjerom ni sa naukom. Od vjere se sakriva u nauku, od nauke u vjeru, a uistinu je glupavo i opasno navlačenje djece na na vjeru. Vjeronavuka. Da se dilerima osladilo pretvarati male ljude u veliku telad dokaz je i najnovija kampanja za uvođenje vjeronauke u sarajevske vrtiće. Kad ih niko nije zaustavio u osnovnim školama, kad su ima ostavljena otvorena vrata srednjih, zašto da ne uđu i u obdaništa? Moraju li imati program? Ne moraju? Moraju li za to biti pedagoški obrazovani i osposobljeni? Ne moraju. Pa ko ne bi bio u stanju djetetu od tri godine objasniti zašto je lijeva ruka pogana, a desna ispravna.

 

Image- Dačo, koje ti je desna ruka? Nije ta, pokušaj još jednom. Bravo, vidiš kako si ti pametan. Biće od tebe dobar vjernik. Šta je sad, zašto plačeš?
- Jas…sam, kad sa…am pi…iškio… ja sam tom rukom držao pi…išu… uuuu…
- Pa dobro, naučićeš. Bog nam je zato dao dvije ruke, da jednom ne diramo bezobrazne stvari.
- A koliko Bog ima ruku?
- Bog nema ruke… Danas ćemo učiti…
- Kako onda drži pišu?
- Nema ni pišu! Uzmite olov…
- Je li On onda djevojčica?
- Djevojčice imaju pišu, samo je ona drugačija nego kod dječaka. Ali o tome ćemo drugi put. Sad uzmite…
- Ako nema pišu, kako onda pada kiša?
- Kiša pada iz oblaka.
- Dječaci imaju ćunu, a djevojčice nemaju!
- Ja sam vidio ovoiku ćunu?
- Dačo, gdje si ti TO vidio?
- Na budističkoj pjaži, kad sam bi s mamom i tatom budista.
- Moj tata kaže da sam ja plvo bio u maminom stomaku, a da sam onda izašao kroz maminu pišu…
- DOSTA. Tišina. Od sad, na vjeronauci, ne smijete govoriti. Ja ću čitati, a vi slušajte!

 

Šta je sljedeće? Zakon po kome će trudnice obavezno morati nositi pojaseve sa zvučnicima, iz kojih će se fetusima propovijedati da "Čovjek se spasava samo vjerom, dobra djela nisu potrebna"?
(Pravoslavna vjeronauka za 8. razred. Banjaluka 2005. Primjer iz Analize udžbenika...)

 

Beleška o autoru: Nenad Veličković je rođen 1962 u Sarajevu. Asistent je na Katedri za južnoslovensku književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Objavio je knjige: "Konačari", "Đavo u Sarajevu", "Sexikon-Sexpresionizam", "Sarajevski gastronauti", "Otac moje kćeri", "Sahib", "Poezija remontizma - Izdržite još malo, nećete još dugo", "Sahib, impresije iz depresije", "Viva SEXICO", "Sto zmajeva". Napisao je brojne radio drame, scenarije za serije, filmove, drame, kabaree, spotove, drame za pozorište i lutkarske predstave, dramatizacije... Priče su mu objavljene na nemačkom, engleskom, slovenačkom, poljskom, makedonskom... Zastupljen je u brojnim antologijama i izborima savremene priče. Piše teorijske i kritičke tekstove. Dobitnik je više nagrada za priče i radio-drame.

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement