Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Srđan V. Tešin: Alternativni vodič kroz Vavilon (38)

 

I plavuše su ukapirale

 

ImageSpisateljski angažman Rujane Jeger u časopisima za žene predstavlja čistu subverziju s obzirom na to da nastupa iz pozicije zapažene autorke bestseler romana "Darkroom", koji se svojevremeno našao u najužem izboru za nagradu "Jutarnjeg lista" i bio veoma hvaljen od stručne javnosti i publike. Kritika je ocenila da "Darkroom" ne govori toliko o homoseksualizmu koliko o žaljenju za Zagrebom kakav je bio nekada, u jeku afirmacije Novoga talasa - Zagrebu pre početka ratova na ovim prostorima. Jednom pankerka - uvek pankerka! U razgovoru koji smo letos vodili za e-Novine, Rujana mi reče: "Ne žali se tu za Zagrebom već za boljom prošlošću - mirom, bezbrižnošću i konačno - mladošću. I nije baš riječ o afirmaciji Novog vala, jer - ako se vrijeme radnje može uopće odrediti, to je između 1986. i 1999. godine, kada je Novi val već bio i afirmiran i - naravno - mrtav. Tako da tu i nema nikakve potrage za nikakvim gralom. Ali svatko neka čita onako kako mu odgovara, u tome je ljepota umjetnosti."

 

Rujana Jeger, spisateljica i kolumnistkinja, poznata ćerka poznate majke Slavenke Drakulić, rođena je u Zagrebu 1968. godine. Diplomirala je arheologiju 1996. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1991. otišla je u Beč gde radi razne poslove, od prevodilačkih, preko novinarskih do arheoloških. Stalna je kolumnistkinja u hrvatskom izdanju magazina "Cosmopolitan", sarađuje u hrvatskom izdanju magazina "Ella", švedskom časopisu "Amelia" i bečkom "Die Bunte Zeitung". 2001. godine izlazi joj prvi roman "Darkroom", objavljen takođe u februaru 2004. u izdanju njemačkog "Beck Verlaga". Zbirka kolumni pisanih za "Cosmopolitan" (1999-2003), "Posve osobno", objavila je 2003. godine, a četiri godine kasnije i drugu knjigu kolumni pod naslovom "Opsjednuta". Između svojih knjiga, prevodila je sa engleskog i priređivala knjige svoje majke Slavenke. Umesto beleške o autorki u romanu "Darkroom" stoji ova beleška: "[...] Dobro je voljeti roditelje, pogotovo ako čovjek spozna da frapantno nalikuje jednome od njih. Ne samo to, već ima i sličan ukus. Tako modni revival šezdesetih godina kod mene pada na plodno tlo. Ne samo da sam tada rođena, već izgledam kao ponešto uvećani klon vlastite majke iz doba kada me, nenamjerno, stvorila. Potpuno spontano, neplanirano, te nepovezano, kupila sam sunčane naočale koje izgledaju kao kopija naočala s mamine slike iz indeksa. Imam i frizuru kakvu je ona tada nosila. Kupila sam cipele kakvih se sjećam da je nosila, jer sam ih potajno obuvala kada nije bila kod kuće, želeći da jednoga dana budem kao ona. Pa, čini se da je i taj dan došao. Zato mi je lakše što je volim, jer bilo bi nezgodno stalno sam sebe podsjećati na nekoga tko te nervira." Pitam se: da li postoje neke bitne razlike između Rujane Jeger, kolumnistkinje magazina "Cosmopolitan" i "Ella" i Rujane Jeger, autorke romana "Darkroom"?

 

U jednom intervjuu, Rujana je rekla kako je njena osnovna namera objavljivanja zbirki kolumni u tome da ti tekstovi dođu i do publike koja nije publika isključivo ženskih časopisa. I sama, eto, pravi razliku između tipova čitateljki/čitatelja... Ako bih rekao da se sve njene ozbiljne teme iz kolumni ipak mogu svesti na jednu - seks, ne bih puno pogrešio. Jedan njen tekst je naslovljen "Ni književnost ne može bez seksa". Nema sumnje da postoji neka tajna veza, barem tako ona kaže, između kvalitetnog seksa i kvalitetnog teksta! Kako izgleda profil prosečne čitateljke/čitatelja, Rujaninih kolumni koje objavljuje u magazinima za žene? Pre svega, mnogi verovatno i ne znaju da je magazin "Cosmopolitan", kad je počeo da izlazi, 1888. godine, upravo i bio književni časopis! U njemu su objavljivali, između ostalih, Radjard Kipling ("Knjiga o džungli"), Džek London ("Beli očnjak") i H. G. Vels ("Rat svetova" i "Prvi čovek na Mesecu"). Autorka magazina "Cosmopolitan" Ida Minerva Tarbell bila je jedna od najznačajnijih pionirki istraživačkog novinarstva i njenu knjigu "The History of the Standard Oil Company" časopis New York Times uvrstio je među prvih pet od sto najvažnijih radova američkog novinarstva 20. veka. U hrvatskom izdanju ovog časopisa, pored Rujane, pišu i poznati pisci poput Vlada Bulića, Miljenka Jergovića, Igora Kokoruša, Sima Mraovića, Zrinke Pavlić i Milane Vuković-Runjić. Čini se da je "Cosmopolitan" uistinu pravi književni časopis koji, kako se kaže to, s ironijskim odmakom, na sajtu booksa.hr, "ako ne izborom tema, onda brojem književnih suradnika opasno konkurira 'Fantomu slobode', 'Temi' ili 'Zarezu'"? Prava subverzija! Hajde sad da čujemo jedan vic o plavušama!

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement