Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Otisak: Lari King, pedeset godina razgovora

 

We'll be right back

 

ImageBilo je dva posle ponoći i zvonio je telefon. Lari King je podigao slušalicu i čuo Brandov glas. "Slušaj, imam sjajnu ideju, 'ajmo do Meksika". "Molim?!", zabezeknuo se Lari iznenađen ovim pozivom. "Šta ćemo u Meksiku?" "Idemo tek tako", rekao je Brando i prekinuo vezu. Verujem da je King ustao iz kreveta, te krenuo da spakuje kaladont i tregere. Nakon deset minuta opet je zazvrijila slušalica. "Slušaj, ipak nećemo u Meksiko." "Zašto sad ne idemo?" "Šon Pen nema pasoš!", rekao je Brando.

 

A nekoliko leta pre toga, producent je pozvao Larija Kinga. "Nećeš verovati ali Brando želi da ga intervjuišeš." Razume se da nije poverovao! Ali, nakon dvadeset minuta opet je zazvonio telefon i duboki glas sa druge strane je razvlačeći slova izgovorio: "Lari, Marlon ovde". King se kune da tada još nije verovao u ono što se događa i da je upitao: "Koji Marlon", računajući da se to zeza jedan od producenata njegove televizijske emisije. Marlon je rekao da želi intervju i da će kola doći po njega za dvadesetak minuta. King je obukao košulju, zategao palcima tregere, izašao iz sobe, spustio se niz stepenice i čekao ispred hotela u kome je tih dana boravio. Nakon dvadeset minuta beli ševrolet se približio hotelu, a Lari King se zaprepastio kada je video da u njemu nema vozača, već da vozi sam Brando. Vratar hotela se zabezeknuo: "Vidim ali ne verujem". Veliki intervjuer i veliki glumac vozili su se Beverli Hilsom i pevali. Na svaki pokušaj Larija Kinga da zametne temu intervjua koji ih je čekao, Marlon Brando je odmahivao rukom, a kada mu je King saopštio da bi voleo da pričaju o njegovoj glumi, ovaj je odbrusio: "Ma, gluma je šala, gluma je jednostvana stvar, sad ću ti to pokazati". Podigao je telefonsku slušalicu i rekao: "Šta??? Reći ću mu". Pogledao je Larija u oči i uverljivo saopštio: "Umro ti je brat". "Šta???", izgovorio je sada i Lari King, zbunjeno i iznenađeno. "Vidiš to - Šta??? Da te je kamera dobro uhvatila, da je napravljen dobar kadar, napravio bi najbolju sporednu ulogu. Bilo je odlično to tvoje Šta. Lako je glumiti. Teško je pisati."

 

Eto to je ispričao veliki Lari King u bonus materijalu na jednom od tri DVD-ija na kojima su inserti iz njegovih najboljih intervjua. Ono što je usledilo iza ovog razgovora već spada u istoriju televizije. Razgovor Marlona i Larija za CNN u kući glumca po kojoj šeta ogromni pas ulazeći povremeno u kadar. Pas oko vrata ima mali tajmer. Larija je naravno zanimalo čemu ta sprava služi. Da ne poveruješ: merila je koliko pas šeta tamo-vamo. "Zašto", pitao je Lari. "Zato što me to fascinira! Koliko samo hoda ovaj pas..." Branda je u životu zanimalo još mnogo toga. Recimo, kako sagraditi kuću koja bi preživela zemljotres. Sakupljao je knjige o arhitekturi i ozbiljno razmišljao o tom problemu, objasnio je Lari koji je za ovu trostruku DVD priliku prvi put sam seo pred kameru i ispričao svoje "priče iza priča", anegdote i čudne dogodovštine koje su mu se događale pre i nakon mnogobrojnih intervjua. Ova svedočenja koje King prezentuje poput najboljeg glumca, uverljivo i duhovito, najbolji su začin najupečatljivijim odlomcima iz njegovih TV intervjua, smeštenim u paketu pod naslovom "The Greatest Interviews: Larry King Live". Na prvom disku su razgovori sa holivudskim zvezdama i legendama, plus već pomenuti bonus, na drugom - intervjui sa američkim predsednicima, prvim damama i najpoznatijim svetskim političarima, a na trećem se smeju komičari, televizijske zvezde, uz ispovesti televizijskih ikona i "nezaboravne momente". Povod ovakvom pikantnom disk preseku koji čini više od devet sati sjajnog materijala svakako jeste pedeset godina Larija Kinga u etru - godišnjica koju slavi upravo u 2007. godini. U pakovanju možete pronaći najvažnije momente iz Kingove karijere intervjuera, ali i sklopiti mozaik-hroniku čitavog jednog doba, od ozbiljne politike, problema i skandala, do Holivuda i nazad. Naravno, tu ćete videti i onaj najpoznatiji detalj iz Kingove emisije kad na kraju King i Brando pevaju pesmu i kad ga Brando poljubi u usta. Najpoznatije televizijsko cmok.

 

ImageGledajući najvažnije momente iz Kingove emisije "Larry King Live" svakako ćete se zapitati šta je tajna njegove medijske dugovečnosti. Teško pitanje, možda i za samog Kinga. Lari King intervjuiše celih 50 godina. Svakako da je najveću slavu stekao svojom emisijom "Larry King Live" koja je premijeru imala dalekog juna 1985. godine, a koja ide i danas, u Evropi svakog dana u 11 sati prepodne, a u Americi uživo u 9 sati uveče, na CNN-u, razume se. Tokom pedeset godina rada napravio je 40.000 intervjua.

 

Kralj razgovora, rođen 1933. godine u Bruklinu u jevrejskoj porodici, kao Lawrence Harvey Zeiger, prvi put je javno nastupio u Majamiju 1. maja 1957. godine kao disk-džokej, ali je usput čitao i vesti na radiju. Tada je zarađivao 55 dolara nedeljno. Veliku karijeru intervjuera najavio je u jednom majamijskom restoranu.

 

I već u toj prvoj radio emisiji iz 1957. godine možda se mogao pronaći odgovor na pitanje kako neko tako dugo može da bude prvi u jednom poslu. Naime, kada je trebalo da progovori, Larija, kome je za tu priliku smišljeno novo ime: Lari King, trema je sasvim uzela pod svoje. Gadna radio tišina počela je da šušti, a voditelj-početnik nije znao šta da kaže.

 

U intervjuu datom "Playboyu" avgusta 1990. godine (No 426), Lari King je opisao prekid te užasne etarske tišine i svoj početak: "Moj šef je otvorio vrata studija i sve što je rekao bilo je: Znaš, suština ovog posla je u komunikaciji. I uradio sam ono što činim i danas. Dobro jutro, smrtno sam uplašen, ovo je moj prvi dan u etru. Imam novo ime. To ime su mi dali pre deset minuta. Upravo sam dobio posao. Oduvek sam želeo da radim na radiju. Vrlo sam nervozan. Nadam se da radim pravu stvar. Bio sam direktan, iskren, otvoren..."

 

I to bi mogla biti cela tajna Larijevog uspeha. Radeći od tog doba, uz to: na najglednaijem CNN-u, čovek je posato legenda. Intervjuišući najveće zvezde, ljude u epicentru zbivanja, vremenom je postao veća zvezda od većine svojih gostiju. No, on to kao da nikada nije saznao. To bi takođe mogao biti ključ njegovog uspeha. Mnogi njegovi današnji gosti koji vape za učešćem u emisiji "Larry King Live" mnogo su sitnije zvezde od čoveka koji će ih pitati o životu, problemima, skandalima. Međutim, taj intervjuer je ostaj onaj isti radio voditelj iz 1957. ili se bar tako pošteno drži u svojim emisijama. On je novinar, on je drugom planu, on pita, on ne istura u prvi plan svoje Ja - JA koje je nakon 50 godina postalo jako veliko. Izgleda da nije sujetan i da je spreman da do kraja bude u drugom planu, sve sa tregrima, dioptrijom i srcem koje povremeno preskače.

 

ImageProšlo je sedamnaest godina od Playboyevog intervjua sa Kingom i sigurno je da bi mišljenje po sledećem pitanju najverovatnije izmenio, ali te 1990. godine, na pitanje Playboyevca Dejvida Renzina šta misli o emisiji koju radi Opra Vinfri, Lari King je rekao kako mu se čini "da ima suviše onog Ja u njenom šouu: "Ja sam bila tamo, smršala sam, vi ste bili bolesni, ja sam bila bolesna. Opra mi se više dopada kao glumica." Izbaciti Ja nije lako, ali bi moglo biti garant uspeha i trajanja. Opra nije neuspešna, štaviše, ali je tip njene emisije sasvim drugačiji, baš kao i njena voditeljska pozicija.

 

Na ovu tezu o prigušenom Ja mogla bi se nadovezat bonus priča koje se nalaze u kolekciji "The Greatest Interviews: Larry King Live". U njoj Lari opisuje kako je i zašto Frenk Sinatra pristao da mu da intervju još dok je King bio na radiju i vodio noćni program. Jedne večeri Lari je bio u kući poznatog glumca i komičara Džekija Glisona. Džeki je na tim sedeljkama voleo da smišlja igre. Tamo je bilo celo društvo, jedan lekar, jedan pravnik, puno ljudi, a Glisonova igra večeri sastojala se u tome da svako od prisutnih odgovori na pitanje: šta je nemoguće u vašoj profesiji. Lari se seća da je lekar rekao kako u medicini nikada neće pronaći zamenu za krv koliko god bućkali po laboratorijama, a da je on izjavio kako je nemoguće raditi noću na radiju i u emisiju dovesti Frenka Sintra na tri sata razgovora. Uraditi intervju i uz to u program uključiti gledaoce. "Sinatra je na vrhu, moj šou je tada ipak lokalna stvar." "Kad ti počinje emisija?", upitao je domaćin Džeki, neobičan, talentovan i zanimljiv čovek. "U 9 uveče", rekao je Lari. "Koji je to dan?" "Ponedeljak." "U redu, imaćeš ga, to nije nemoguće." Ne verujući u ono što čuje, Lari je zapretio da će pustiti u sve medije vest da će njegov gost biti Sinatra. "OK", rekao je Džeki. I to beše učinjeno. Polako je prolazila nedelja, nervoza se povećavala, generalni direktor radija se uspaničio, zvao Larija i objasnio mu da je oglas o Sinatrinom gostovanju pustio na celoj strani "Majami Heralda", da je ostavio dvadest poruka Sinatri na telefonskoj sekretarici i da ovaj ni na jednu nije odgovorio. Lari je tada nazvao Džeka, posumnjavši u obećanje, a ovaj se izderao na njega i tresnuo telefon. "Ako sam ti rekao da će doći, doći će!" Tog ponedeljka niko od zaposlenih na radiju nije otišao kući. Svi su čekali, svet se okupljao pred zgradom radija, ne verujući u ono što je najavljeno. Dva minuta pre devet, približila se limuzina. Svima je zaigralo srce. Sinatra je ušao i pitao: "Ko je Lari King". Lari je podigao ruku ćuteći, a Frenk je onako hladno u svoj svojoj veličini rekao da mu je drago. Nakon jednog minuta počela je emisija. A onda je usledila ključna stvar - da li i ključ uspeha... Većina sujetnih voditelja, pred činjenicom da im je gost veliki Frenk Sinatra, produbilo bi glas i sigurno ga najavilo, kao da se znaju hiljadu godina, neki bi možda rekli: "Zdravo, Frenk, radujem se što te opet vidim", razmišlja danas Lari. No, on je učinio nešto sasvim suprotno - sasim iskreno. Upitao je tiho i direktno: "Zašto ste ovde?" Sinatra je tada ispričao kako mu je Džeki Glison jedne večeri učinio uslugu odradivši umesto njega šou. Sinatra je tada rekao da će mu vratiti tu uslugu kad god zatraži. Kada je ovom prilikom došao u Majami, sačekala ga je poruka da se javi Glisonu. I sve što je Glison rekao Sinatri bilo je: "Ovo je za ono". Zbog toga je Sinatra došao u radio emisiju, a zbog takve najave Lari King je možda postao to što jeste. Prvo je utišao svoje Ja, a potom do kraja bio iskren. Kada je novinar "Playboya" Dejvid Renzin pitao da li bitno da mu gost veruje, King je rekao: "Apsolutno" i pokazao rukom na uramljeno pismo na zidu. "To je Sinatrino pismo u kome piše da mi veruje. Moji gosti znaju da ja ne razgovaram sa njima da bi ih povredio."

 

ImageAli, možda se tajna uspeha sve vreme krila u najotrcanijoj frazi koja o Kingu kruži, a kaže kako se on nikada ne priprema za intervju. Ma, zašto bi se pripremao kada već sve prati i kada već sve zna!? "Playboy" je to nepripremanje za intervju nazvao delom Kingove mitologije i upitao da li tačno da stvari stoje baš tako. "Jeste, mada niko u to ne veruje", odgovorio je Lari. "Mnogo čitam - ako je to priprema!" Baš zbog toga dobro, opušteno i duhovito razgovara sa svojim gostima. Iako mu ponekad tutnu u ruke papir s pitanjima, on ga ne koristi, ne želi da unapred zna pitanje, jer bi to značilo da zna i odgovore. Uz to, King je retko kad površan, a vrlo je duhovit. Sa gostima priča ne napadajući ih, a opet mu polazi za rukom da iz svakog gosta izvuče više nego svi drugi novinari zajedno. Poznato je da je Lari ušao u istoriju medija kao prvi voditelj koji je u šou uključio gledaoce telefonskim putem. Zameralo mu se što je "grub" prema gledaocima, ali je takvim pristupom: Zdravo, Lari i odmah jedno kratko pitanje, uključenja učinio efektnim.

 

Koga Lari King nije intervjuisao? Fidela Kastra - što mu je davnašnja i današnja želja - Fidela Kastra i tu se lista skoro završava. (Da ne zaboravimo: što se Srbije i Srba tiče, intervjuisao je košarkaša Vladu Divca i Živorada Jovanovića, ministra inostranih poslova za vreme bombardovanja.) Kada ga je "Playboy" pitao te 1990. godine koji gost ga je najviše iznenadio - da u razgovoru nije bio onakav kakvim ga je zamišljao pre no što su seli za mikrofon - Lari King je rekao: Gordon Lidi. Spremio se da ga mrzi, a ispalo je skroz suprotno. Lidi je bio u zatvoru nakon afere Votergejt a potom postao radijska zvezda, čak filmski glumac. "On je manijak, a ja volim manijake. Da zaglavim u zatvoru, voleo bih da tamo budem sa njim", izjavio je King za "Playboy" Kada sam ga upitao da li je stvarno planirao da ubije Džeka Andersona zbog onoga što je o njemu napisao, rekao je: Apsolutno! A šta bi bilo kada bi se grupa ljudi dogovorila da ubije vas iz istog razloga, upitao sam. Fer-plej, rekao je on." U paketu "The Greatest Interviews: Larry King Live" postoji i deo iz čuvenih intervjua sa zatvorenicima. Lari jednostavno zna gde je dobra priča. Zbog toga je verovatno i postao bestseler pisac sa brdom napisanih knjiga na najrazličitije teme, od bejzbola do knjige o princezi Dajani...

 

Lari King i Hju Hefner su dva dobra stara drugara. "On je naš stari drug. Osnivač i prvi čovek "Playboya", genije koji stoji iza rijaliti šoua "The Girls Next Door" koji se emituje već tri sezone. Hef je večeras sa nama, plus tri devojke sa kojima živi u "Playboyevom" dvorcu", viknuo je Lari King u najavi svoje emisije koja je emitovana 18. maja - emisije u kojoj se Hefner između ostalog setio i Ane Nikol Smit. Lari je već u prvoj rečenici pitao Hefnera kako se oseća u svojoj 81. godini života. "Teško ćeš poverovati, ali ovo su najbolje godine mog života!" Hefner je ispričao da je prošao kroz redovne faze, kroz brak i sve to, a onda 1998. godine shvatio da ga čeka čitava jedna generacija.

 

ImageZatim su se drugarima u emisiji pridružile i tri devojke iz serijala: Holi Medison "Holly Madison, Hef's number one girlfriend", kako je rekao Lari, zatim Bridžit Merkvardt i Kendra Vilkinson, najmlađa među njima. Pre nego što je počeo da razgovara sa devojkama, King je upitao Hefnera: "Hef, zašto su ti u osamdesetoj, osamdeset prvoj godini života, potrebne tri devojke?" "To je ono što me i Holi stalno pita", odgovorio je Hju i objasnio da je ranije imao sedam devojaka, a da je sada ipak smanjio broj. Iako je u emisiji bilo rasprave da li Holi i Hefner spavaju sami, ili im se u spavaćoj sobi pak pridružuju i druge dve cure, Hefner je na Larijevo pitanje da li će oženiti sa svojom devojkom objasnio kako nije imao sreće s brakovima. "Videćemo..."

 

To što je vodio najgledaniju emisiju svake večeri nije ga omelo Larija Kinga da bez ijednog propuštenog broja dvadeset godina piše kolumnu za "USA Today", a pre toga za novine u Majamiju. Ženio se sedam puta sa šest žena. Intervjuisao je sedam američkih predsednika i šest prvih dama. Od 1984. godine kada se pojavio u "Isterivačima duhova", glumio u još tridesetak filmova. Podrazumeva se da se kao animirani lik pojavljuje u "Simpsonovim". Najviše voli bejzbol. Kada mu je doktor u kolima hitne pomoći saopštio da ima srčani udar, King je upitao da li će umreti. "Dobro pitanje", rekao je doca imitirajući prepoznatljivu Kingovu TV gestikulaciju. Tu, naravno, nije kraj. Zbog toga evo Larijevih najpozantijih uzrečica koje izgovara pre pauze za reklame: "We'll be right back" ili "Don't go away"

 

Mića Vujičić (Playboy)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement