RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Sam Taylor - Wood - I'm In Love With German Film Star (Kompakt Germany 2008)
Headless Heroes - Silence Of Love (Names 2008)

 

ImagePesma The Passions iz 1981. I'm in Love With German Film Star je skoro savršena i nema čuda u tome što je njena slava procurela u 21. vek. Sad, ako se neko usudi da je doda svom muzikantskom CV-u, mora da ima zaleđinu ili dokazanu autentiku. Pet Shop Boys imaju sve to, pravili su nešto od najuzbudljivije pop muzike, ali zadnjih nekoliko godina i/li albuma, glavni bi opis njihovog rada bio inertnost. Nema one ekscentrične arogancije, već se sve stapa u statistiku diskografske ponude. Na veliku žalost, sve su to ovde uspešno preneli pajtašici i (povremenoj) saradnici, inače britanskoj umetnici Sam Taylor - Wood. The Passions su u pesmi izneli i glamur i usamljenost i bleštavilo i čežnju i nagoveštaj odlučnosti etc, etc.; i sama je dovoljna da opravda postojanje benda, dok su je ovde Tennant i Lowe opravili kao da je ukradena iz pesmarice "Plana B666 iz emocionalne OT državne frekvencije" tj. profesora Sida i Nensi i čuvenog upravitelja Kep'ten Darlinga i raspršili svu dramatiku i uzbudljivost originala. Uz to, izdokonili su završni udarac nebrojenim verzijama, koja čak i u nekom kosmika kvizu i uz privlačnu nagradu birane sledeće (re)inkarnacije u igri (uoči razliku), ne bi iznedrila dragog pobednika. Ipak, da budem pravedan verzija br. 4 (Mark Reeder) ima nešto što može da natera razočaranog čoveka današnjice da je odsluša do kraja. Barem jednom ili dva puta.

 

A tko mari za čari, nek' proveri Passions album "30.000 feet over China" (pre nekog vremena ga je uz bonuse reizdao čuveni Cherry Red) i otkrije što su ih The Cure lansirali preko svoje Fiction etikete, od koga su učile Cacadou Look i na čemu su recimo odrastali The Sundays. Poeni za iskupljenje PSB bi moglo biti nekakvo (po)bočno skretanje pažnje, upravo na ovo izdanje.

 

Već kod obrada, niz je primera da one neobično verno odslikavaju nesporazume koji umetnici imaju najprvo sa sobom, a onda i biranim originalima. No, da rekonstrukcije mogu držati pažnju duž celog albuma mogli bi da pokažu Headless Horses.

 

ImageUzborišteni s raznih strana (po ideji i realizaciji tonca Eddie Bezalela i producenta Hugo Nicolsona) kontributori ovog albuma će možda i nezasluženo ostati u senci pevačice Alele Diane, ali to je tek jedna od nezgodacija rok folklora. Alela je vec imala album (Pirates Gospel) koji je nekada dični, sada samo respektabili Rough Trade proglasio za album godine, kada ju je Bezazel zamijetio na MySpaceu. Ona svoju muziku opisuje kao dublje delove reke i možda ga je baš to i privuklo da je angažuje kao pevačicu za ceo projekat. Nešto kao sto je Ivo uradio sa Louise Rutkowski za Hope Blisters.

 

Kako god, obrade Daniel Johnstona, The Jesus & Mary Chain and Nick Cave and The Bad Seeds, Vashti Bunyan i drugih su urađene uz više sanjarenja nego razmišljanja, i za razliku od PSB, stoje na izvol'te za promene raspoloženja i sjajno su sredstvo za jačanje imuniteta kako stvaraoca tako i konzumen(a)ta. Lični favorit je Here Before (Vashti Bunyan, kojoj je Adele bila i support) koja kao da je prenesena sa nekog mirnijeg, imaginarnog mesta gde sve može biti vrednije.

 

I pored pozajmljenih emocija HH preporučuju sebe usamljenicima, ljubiteljima Mazzy Star i svima koji vole da nepretencioznom, a dovoljno jakom muzikom isprate dan koji odlazi.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement