RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

For Against - Shade Side Sunny Side ( Word On Music 2008 )

 

ImageVino kaže kreni, a ja ću te (već) stići! Ovo mi najsočnije progovara o radu For Against i ovo mi glasno odzvanja od kada sam u mahu s pola tuceta puta ušnim kanalima darovao (ove 2008 g. realizovan) album Shade Side Sunny Side (a sniman 2006. i 2007.), benda koji ce sledeće godine proslaviti prvu četvrt veka delanja i koji je kao vino bolji kroz sve te godine.Svedočenje i očevid post punk/a i new wave/a ispod njihovog vokalno-instrumentalnog amrela su mnogo bolji od onoga sto moderne tandrkave konzole (koje se navodno bave revitalizacijom i promovisanjem tog doba) pofajtane narcističkim samomučenjem prodaju lenjoj deci. A sve to vreme For Against utisci samo pristižu i pristižu. Shade Side Sunny Side je onaj dobri duh/virus koji bi svako sa dobrim ukusom, a teži radu (preko konzumacije muzike) na sebi, trebao da ima downloadovan u svoj mentalni HD. Vrli miks emocionalnih melodija sa rešenjima koje su onomad moćno iznosili Factory bendovi (ovde je i obrada SECTION 25 - Friendly Fires, koja zvuči kao tribute JD) pa neki manje spominjani 4AD bendovi (rani Modern English, rani Pale Saints), pa do sjajnog (ko)mešanja GoF (muskularnosti) + R.E.M (melodije) i gitarskog popa koji se razvijao od još uvek dobro sakrivenih The Chameleons pa nadalje...

 

Moguće je da album nema onu instantnost koji bi privukao još (šarenije) publike, ali najprva rečenica govori o pravdi za ovaj album. Mene lično rad ovog trija (ne po muzičkim rešenjima, mada ima i tu nečega) podseća na onaj kamen što kod nas Obojeni Program gura uzbrdo nekoliko godinica više od For Against,a to je elastična beskompromisnost, uvek iskorak van mode, ali nekako locirana da je istovremeno i dva koraka ispred mnogih koji ljube uniformisanost. To bi nesumnjivo bilo nemoguće bez onog sto najjače prodire u meso zainteresovanih, a to je oštra & vanvremenska muzika.

 

Već ste čuli sto puta za yin/yan-dobro/zlo-tamu/svetlo, ali potrudite se da čujete šta o sunčanoj i senovitoj strani imaju da kažu ovi ljudi iz Nebraske. Melodije ce vas hvatati onda i kad zaboravite na njih.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement