RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

SPC ECO - You Are Allright / Another Day 7" ( Club AC 30 )

 

ImageDa su živeli u za njih pravednijem svetu, CURVE verovatno ne bi danas brinuli o globalnoj finansijskoj krizi. Nešto mislim, što bi to samo bila privilegija serbijanske vlade. Ovako, nekoliko očerupanih Curve ritmova i melodija su od kraja prošlog veka besramno zlorabili Garbage u želji da oponašaju kvalitet i ti najamnici svetske diskografske komisije za besmislenost, su tako poentirali u težnji da se proslave i obogate. Istini za volju, ni Curve se nisu prema sebi s merom i sličnom se namerom uznosili, pa su dijamante bacali, em neizbrušene, em u kojekake baruštine, tj. davali ih u ruke svakome (setimo se samo preproduciranog muljanja prvog albuma) pa im ni više nego naklonjena muzička štampa nije pomogla da postanu bastion za svog vremena. Gotski Eurythmics, kako su ih od milošte zvali, su možda svojim zlokobno umilnim melodijama iznad propovedničkih indie-dance-metalik baraža išli ispred vremena i da su imali logistiku kakav je danas internet, možda bi onomad i bili masivnije shvaćeni i prihvaćeni.

 

Upravo je ta mreža sada i stvorila SPC ECO ideju koja se mic-po-mic razgranala u široko (po)vezanu Curve manufakturu. U večnoj MySpace vs.Facebook raspravi, ovde poeni za MS, tu su Dean Garcia i Joey Levenson započeli SE, a kvartet zaokružili (Deanova kćer) Rose Berlin i Harry G. Danas, više meseci od pojave singla vidimo da je u projektu jos Curve članova i to su Debbie Smith (gitare, radila i u Echobelly) i Monti (bubnjar,petljao se i sa JAMC). U najavi je i pomoć čuvenog shoegaze/dreampop guru producenta Alan Mouldera, a on je, znamo, bračni dužnosik Toni Halliday, te sve dobija na još većoj simbolici.

 

SE su se kratko i pametno i relaksirano predstavili najodmerenijim formatom, 7" singlom za entuzijastički CLUB AC 30, bez obaveza prema bilo kome, pa i prema sebi. Ako je neko očekivao drastična iznenađenja, nema ih previše ovde. Rose Berlin se meškolji i peva iz sobe sa pogledom na Toni Halliday, dok se naravno baš njenog oca valja i drmusa za vrat histerične gitare kako je činio i nekad, a što bi to uostalom i menjao, njegov je patent. Sve zvuči kao restl iz Curve doba, kao treća ili četvrta pesma za neki EP, ali za početak dovoljno. Ostaje i nada da će se ubuduće izbeći i zamka silnih verzija, za to im je dovoljan spominjani MS kao mesto za uvežbavanje remix talenata i zadovoljenje sujeta.

 

Mnogi još verovatno misle da je bilo kakva polovična CURVE revitalizacija kao da sikterkafu zamenite za onu sa cimetom, no neki kažu da i ona ima svojih slatko/gorkih užitaka. Ako ovo postane ozbiljan bend, a ne samo fakultativna zabava iz dokonosti, takve će zabavne opservacije dobijati na težini.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement