RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Sawako - Bitter Sweet (12k 2008)

 

Zarad znanja i ravnanja treba znati da je Sawako rasprodala ceo tiraž albuma Madorami iz 2007. (etiketa Anticipate) i to je činjenica kojom se redak savremeni muzičar hvali, nevezano od zavodljivosti profila i intenziteta snage kojom se predstavlja. Danas, kada je sve klik daleko i od silnih je skipova nemoguće urazumiti sebe za kontinuitet umetničke celine, impresivno je da je omalena Japanka u Sjedinjenim državama dodatno motivisala ljude ne samo da odvoje novac već i ulože, neretko, sizifovski napor kupovine kad se zna da ovakvi materijali sa opskurnijih etiketa nisu baš laki za lociranje.

 

Lepo kao uvod, ali šta Sawako sve konkretno radi i ko je ona? Video artist, muzičar, software dizajner, etc, etc, a čini se, kako joj se životni kalendar deblja, da se i knjiga utisaka i interesovanja u njoj dobrano nagojila i tera je da radi još mnogo toga svačega što ugleda ili za to čuje. Ono nama najvažnije, radi ultra-kvalitetnu muziku koja je duboko intimna, u isto vreme i životna i ako se čovek baš opusti nije daleko pomisao apstraktne pop-glazbe unutar elektroničkih senzacija. Najnoviji Sawako korespodent se zove Bitter Sweet i ovde kao i ranije ova dama koristi laptop kao i mnogi drugi, koristi i field recordings kao i mnogi drugi i sastojci su na prvi pogled od istog materijala kao i na mnogim drugim pločama, ali za razliku od mnogih nečijih nabudženih, neprijatnih i osrednjih zaključaka, sve ovo puni krv toplije i organskije. Dal' sebe smatra tumačem sveta ili jednostavno notarkom utisaka koji se u određenom trenutku ne plaše da postanu pesme, nije ni bitno. Njena posvećenost je odlika ljudi koji vladaju sopstvenim svetom, kreiranim unutar ovog inverznog sveta i imamo sreće što je voljna da tu posvećenost deli sa nepoznatima.

 

Neki bi bez odlaganja rekli da je ovo karneval mogadonskih emocija, neki da se ovim mogu osamiti i koristiti opservacije kao pomoćno sredstvo za samozaborav, i/ili iskušenje za hvatanje lične metafizike. Svejedno, ljudima koji zavole Sawako, njena muzika može doneti svakojake spoznaje.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement