RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

The Daysleepers - Drowned in a sea of sound (Clairecords 2008)
Secret Shine - All of the Stars (Clairecords 2008)

 

ImageNije baš za neku diku,ali nekad je veća zabava loviti i upoređivati međusobne spiskove uzora koje tako glasno izvikuju novi shoegazeri/dreampoperi, nego imati nerava pa preturati po njihovim ponudama. Ima, naravno, i onih koji se istaknu kvalitetom i emocionalnim istupom. Doduše, teško je poverovati i da su ovi manje kvalitetni baš neozbiljni i neiskreni, opažajući njihov neosporni entuzijazam, no nedostatak mere i suvišak pretencioznosti su ono što ih diskriminiše.

 

The Daysleepers, četvorka iz države New York (konkretnija lokacija Buffalo) do sada nisu razočarali, niti učinili išta da publika željna (polu)lebdećih tekstura prevrće očima i/li odmahne rukom. Da ne bude zabune, momci i devojka imaju slične i/ili iste uzore kao ostatak scene i to se jasno čuje (The Cure, The Chameleons, New Order, Slowdive), no to im nije alibi i zaklon i dimna zavesa, već lajtmotiv za razradu soundtracka sopstvene vožnje. Uz to, dodatno svedoče o svojoj naslušanosti i dobrom ukusu, pa im debi album otvara pravi projektil Release The Kraken - polu/omaž legendarnoj Don't Fear The Reaper hard-mističara Blue Oyster Cult, da bi odmah par melodijskih Prefab Sprout naklonosti označilo Twilight Bloom (eksluzivni) 7"singl za Club AC 30 .Ostatak ploče kip(t)i na način, kome se raduju obožavaoci gore navedenih uzorith b(r)endova. Najbliže rečeno,The Daysleepers uskaču na mesto koje su prošle godine bezecovali hiperemotivni Šveđani The Mary Onettes, neko će dodati već viđeno i čuto, ali istovremeno dovoljno uzbudljivo da se repete traži i između obroka.

 

Drowned in a sea of sound je izdao u shoegaze krugovima već pročujeni, neumorni promoter Clairecords, koji je već publici omogućio radove bendova Brother Kite, Mahagony, Malory, Tears Run Rings, te reaktivirao Britance Secret Shine o kojima nekoliko kratkih rečenica.

 

ImageSecret Shine su ove godine bez puno pompe izdali drugi album All Of The Stars, prvi nakon Untouched iz 1993! Oficijelno se nikada nisu raspadali, već se po sopstvenom priznanju snažno bore za titulu najinertnijeg benda naokolo. Počeli su 1991. i njihov CV ima ubeleženo nešto što je gomili današnjih sličnih bendova uzorita referenca, a to je izdanje za Sarah Records. Tonevendor, veliki distro ih je osvetlio novoj, a na jednom mestu ponudio staroj publici After The Year kompilacijom iz 2004. Taj su zamah Secret Shine iskoristili, i uz par maksi singlova prepoznavali trenutak za album, što je navika i iskustvo negdašnjih bendova koji su se pri planiranju karijere uvek razmrdavali za duže staze. S obzirom na godine rada i iskustva, ne čudi što se vide sati i sati šegrtovanja kod Pale Saints ili Lush ili MBV i sto je ovo po zvuku (i po saušesništvu benda) bliže danima građenju zvuka zadnje dekade prošlog veka, nego nekoj rekonstrukciji dreampop istorije. Uostalom, kada se izlistaju podaci iz biografije, vidi se da rade iz ljubavi, ne iz sujete ili neadekvatno osmišljenog slobodnog vremena.

 

Ovo jeste daleko od bilo kakvog eksperimenta i uterivanje originalnosti, no ipak dovoljno dobro, za (po)deliti i (pro)širiti glasom i slovima, pa ko ima vremena i slobodan je neka im bude gost.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement