RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Cult With No Name - Careful What You Wish For (Trakwerx 2008)

 

ImageAko su samoproklamovani post punk baladeri Cult With No Name (London, personal: Erik Stein i Jon Boux) debi albumom (Paper Wraps Rock, 2007.) poboli zastavu u obećanu zemlju inspiracije i pesama 80-ih i istražili e(ste)tiku, drugim su albumom pokazali da su se dodatno sveli, a uočeno i usvojeno sa merom zbili u sopstveni muzički enterijer.

 

Tamo, na prvencu su pesme utisnute tako čisto i bez suvišne pirotehnike, da u današnje vreme puno svakovrsne distorzije i nesporazuma deluju skoro izobličene, a naslednik Careful What You Wish For nastavlja odabranim putem, uz dominirajući izazov kako obogatiti izraz. I za objektivnog i subjektivnog posmatrača sa dobrim namerama, ovo može biti bašta puna užitaka, jer najbitnije, CWNN ni ovog puta ne navlače koprenu (kvazi)umetničke nerazumljivosti koja po pravilu skriva šarlatanstvo, već produkcijski i autorski dodatno ucvršćuju temelje sada respektabilnog diskografskog legata.

 

Vokalni uticaji apsolvirani na prvom albumu (Colin Newman, Howard Devoto, pa čak i Elton John) su ojačani i ne tako daleko od The Residents afekcije, a neko se konačno setio (iodvažio?) da iskoristi uticaje Green Garthsidea (Scritti Politti).

 

Apostrofirati treba i uslovno autsajderske doprinose za koje su su CWNN prvo izborili, zatim ih umešno prilagodili; violinsku majstorsku afekciju Blaine L.Reiningera ( TuxedoMoon ) i obradu Golden Brown (Stranglers) koja, o blasfemije; možda tek ovde zvuči, kako je i trebala pre dve i kusur decenije...

 

Na kraju, ne najvažniji, ali nesumnjivo kredibilni bonus svedoči o serioznosti benda su i rešenja omota, koja mogu da zamisle i Constellation o mogućnostima koje ovaj izražaj nudi,a to nije baš najjednostavnija stvar. Svako ko uloži ovakav napor, ne očekuje da ostane baš nakratko tamo gde se zaputio.

 

Ovi majstori ozvučuju i oslikavaju svoje vreme i prostor. Oni ne malaju u tehnikoloru, ali izborom boja i senčenjem dodatno stimulišu slušaoca.Ne koriste ni sve raspoloživo na klavijaturama, ali ono što dodirnu urade nežnim umećem, kao što i kaže jedan naslov (Soft Skills). Ako vam se putevi i vremena ukrste, usidrite se, njihov je svet realan kao i bilo čiji drugi. I uz svu prijemčivost i eleganciju,Careful What You Wish For možda nije album koji se sluša u društvu u gostinskoj sobi, ali se može pronaći dovoljno spona, da se usvoji kao jedan od omiljenijih jesenjih post-punk-ballad-lounge OST.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement