RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Baltic Fleet - Baltic Fleet (Blow Up 2008)

 

ImageBrighton/ac Paul Fleming, novac koji je zaradio špacirajući i svirajući svetom sa kombom iz Liverpoola komedijaškog imena (Echo and The Bunnymen) ne smatra najbitnijom tekovinom tog putovanja. Ian McCulloch i Will Sergeant su nesumnjiv sinonim za groove, te je Paul iskoristio šansu, otkinuo od njih par pelcera, ponosno zadenuo za rever i usvojio kao modus operandi i pojavnost. Da ne bude zabune muzika mu skoro i nema nikak'ih dodirnih tačaka sa EATB sem gitarske vinjete (a la Rescue) koju je Will izmešao sa motoričnim Neu ritam-patentom (slično kao Stereolab na početku karijere) u Black Lounge .

 

Taj groove ga je ovlastio i povlastio da bude sve što je naumio - i post-rock poklisar, kraut-kosmičar, The Fall - nervozista, new age - ambient-simulant... Fleming usporava i ubrzava,od pastorale hita neboderima i obratno, arogantni naglasak zamenjuje pomirljivim tonalitetom,s namerom zriki pa širom otvara oči, punomasni ritam tretira dijetalnim instrumentarijem, ali ne srlja i stvar razvodnjava. Ukratko, album je pretvorio u atipični lakmus papir i test koliko stilova može da se podnese u cca 40ak minuta.

 

Kad se (u)vidi geneza stvaranja albuma i sazna se da je sve snimano u pokretu, EATB tour busu, hotelima, raznim studijima u raznim gradovima i raznim zemljama, ovo jednostavno nije ni moglo drugačije. Ko još može da kontroliše ringišpil raspoloženja? Tako da je stvaranje albuma, za Fleminga očito bio lični tečaj samospoznaje i veštine dizanja i održanja i kontrolisanja raznih psihosomatskih stanja. Put oko savremenog muzičkog sveta u 40 + kusur minuta.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement