RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Ekca Liena - Slow Music for Rapid Eye Movement (Dead Pilot Records 2008)

 

ImageElektrična & akustična vijuganja plus namotaji ambijenata & dronova. Ako zvuči kao naklonost, tad je album Ekca Liena spektakularni aper-depo čije se vreme izlučivanja utvrđuje uz protok vremena. Otkrivajući eleganciju i domišljatost i ljubav s kojom je ovde muzika smešana, biće izvesni samo euforični nuzefekti. Za bolje upoznavanje, iz Ekca Liena aliasa se oglasio čovek sa britanskih ostrva -h Daniel W J Mackenzie, i promovisao sebe u jedno od prošlogodišnjih otkrića. Ujedno, natovario nam nestrpljenje za skoro pola tuceta najavljenih izdanja. Novi Aidan Baker, možda?!

 

Ako neko lovi boldirana slova za preporuku, Christian Fennesz jeste jedan od uticaja ovde, i EL ume da zazvuči kao da se esterajh maestro pridružio ranijim Tangerine Dream, tamo negde iza Electronic Meditation. Ne(o)sporni su i uticaji vedeta kao što su Tim Hecker i malo natopljeniji Mogwai. EL će privući novog znatiželjnika na kontu toga i to nikako nije loša strategija, ali dodavati još reči o referencama bi tek načelo kompleksnost izdanja, a nema razloga biti mudrijaš i ne savetovati da se ovo isključivo autonomno vizitira. Uz otvorena čula i zdrave receptore, nije neophodna ni preterana osetljivost za ovakvu muziku, niti nešto bistriji vid, da bi se nazrela enigma koju (samo)obznanjuje Mackenzie. Ako se sve sklopi, drhti i telo i um, i u racionalnijem svetu, umesto onih koji afirmišu uvećanja organa i kojekakih pomagala, spamovi bi se širili agitujući o multiorgazmičkom potencijalu albuma. Saznaću jedared s obzirom na naziv i strukturu (Slow Music For Rapid Eye Movement) krije li se iza ovoga koncept ili ne, ali i dotle je najsmislenije sve preslušavati u kontinuitetu, dok EL ne postane prisilna radnja.

 

Jedina mana je teška nabavljivost, štampan je simboličan broj diskova, ali najave od pre neki dan obećavaju novi tiraž na Dead Pilot etiketi, najkasnije do polovine 2009. No, uteha je u činjenici da se album može (pro)naći na nekim od internet blogova, ili da se uzajmi u bilo kom formatu. Možda je najbolja varijanta da ga usnimi neko ko će nakon islušavanja biti prepoznat kao dobronamerni prijatelj.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement