Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Hoću da mi se nešto lepo desi odmah", Marko Vidojković, Samizdat B 92

 

ImageOVO JESTE KNJIGA ALI reč je o žanru koji se tretira kao pulp i kao takav on je pošteno napisan. Ipak, na takvu vrstu književnosti je besmisleno primenjivati književno-teorijska pravila, jer bi to, što bi rekao Valeri, bilo kao da šah igrate prema pravilima lotoa. Vidojković barem ostaje veran sebi. Njegov šesti roman je na tragu prethodnih, s tim što je ovaj ogoljeniji u formi, jeziku i stilu. Glavni junak, ujedno i pisac, iz stranice u stranicu - kad ne bleji - ne radi ništa drugo osim što opšti sa svakom ženom o koju se očeše i drogira se svim i svačim što mu dopadne šaka. Ko ima voajerskih sklonosti, ovo delo će za njega biti prava uživancija. Ipak, insistiranje na pornografiji, opscenostima i bizarnosti lišeno je bilo kakve poruke i dubljeg smisla.

 

TIPIČNA REČENICA: "Vidojković, javni pravobranilac prevarenih mužjaka jahao je svog belog ata kroz selo prepuno golih devojaka, koje su svoje mužjake varale sa njim".

 

KO SU ZLI MOMCI? Neizbežni su Bukovski, Miler, Artman...

 

KO JE DOBAR MOMAK? Nema sumnje da je Vidojković svojim prethodnim knjigama stekao status polubožanstva: publika i mediji ga obožavaju upravo zbog toga što zna kako pridobiti različite javnosti. I on je jednostavno DOBAR i za gimnazijalke, pankere, raspuštenice koliko i za žirije književnih nagrada, NVO aktiviste, voditeljke tokšoova... Nesporna je činjenica da je njegov književni angažman otvorio vrata masmedija mnogim piscima iz njegove generacije.

 

ŠTA KAŽE UNIVERZALNI SUD BLOGA? "Sex, droga, i teška srpska hrana dominiraju tekstom, koji se raspada na niz sličnih, udvojenih situacija. Čitalac vrlo brzo postaje zasićen onim što zapravo predstavlja derivat čitavog prethodnog Vidojkovićevog spisateljskog opusa. Samoironija često vodi banalizaciji. A, odnos pisca/junaka prema društvenoj stvarnosti svodi se na minimum." (I.J.)

 

OD AUTORA OVOG BESTSELERA SU I: "Kandže".

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement