Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Drugi drugi svijet", Saša Obradović, "Stubovi kulture"

 

ImageOVO JE KNJIGA o zločinima, ispričanim iz usta zločinca. Jovan Jurišić - nadobudni beogradski student prava, rezervni poručnik, sin jedinac visokozahtevnih roditelja, oca komunističkog sudije i majke bibliotekarke - nije pristao da bude lik iz romana koji neko drugi piše nego je krivicu natovario na leđa i poneo je kroz život. Kako je moglo biti bezbrižnog života nakon njegove odluke da se priključi ratnim zločincima sa kojima siluje devojku koju za vreme mira nije mogao da ima jer joj nije bio dorastao ni do kolena? Misleći da je spasava od ponavljanja zločina, Jovan, napokon, iz logora za Muslimane izvodi lepu Šahu Omazić, njegovu bol i sram, i krije je od svoje braće po oružju. Na koncu ipak saznaje da sve to radi ipak protiv njene volje. A kad Šaha ubije starijeg vodnika Braca Kušljića, pobegne pa bude otkrivena, uhapšena i premlaćena skoro do smrti, čak i kad mu rodi sina Nikolu, e ni tada za Jovana nema opravdanja ni oprosta. I ne treba!

 

ŠTA JE VRLINA OVE KNJIGE: Autorov credo: "Ako sam makar jednom izjednačio težnje ljudi koji su branili sopstvene živote sa težnjama onih koji su tim životima raspolagali, a jesam (baš kao što znam da i vi jeste), sramota me je i nemam opravdanja."

 

PRVA REČENICA GLASI: "Postoje takvi trenuci, u sred zime zaduvaju topli vjetrovi, izmjeni se doba."

 

POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Preostalo je samo da zatvorenih očiju i uplakana lica zamislim nas dvojicu, pokisle, u autobusu za Beograd, u kojem ću početi da pišem ovu priču, na koljenima, da ispunim obećanje što sam ga onako mlad dao Nikolinoj majci i da, na kraju, ne ostanem toliko loš čovjek."

 

KADA BI OVA KNJIGA IMALA MIRIS: bio bi to miris stida.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Proverite zašto je ovaj roman nastao nakon čitanja knjiga "Amsterdam" I. Mekjuena, "Knjiga dokaza" Dž. Banvila, "Voljeno čudovište" H. Tomea, "Upotreba čoveka" A. Tišme, drame "Na čijoj strani" R. Harvuda i pesme "Pritiskač" G. Šnakerberg.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Prvenstveno za one koji kažu: "Mene se to ne tiče!".

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement