Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Rim ili mir", Nemanja Mitrović, "Stubovi kulture"

 

ImageOVO JE KNJIGA kratkih priča, upletenih u jedno teško razmrsivo klupko. Ili, kako bi sam autor rekao, ovo je "otužna papazjanija od izmešanih jevrejskih, grčkih i ko zna čijih mitova, bez ikakvog poštovanja istorijskog redosleda". Knjiga je podeljena u tri celine: "Eros protiv Aresa", "Rim ili mir" i "Senke Johana Gutenberga". U prvoj celini autor se poigrava poznatim grčkim mitovima, o kojima, ruku na srce, od njega ne saznajemo ništa više o, recimo, Dedalu ili Atini, nego li da smo kojim slučajem listali nekakav dajdžest rečnik grčke i rimske mitologije. U drugom i trećem delu, autor mitološki obrađuje istorijske likove i likove iz istorije umetnosti poput Cezara, Leonarda, Galileja, Golema ili Frankeštajna, ali i Momčila, Rastka i Miloša. Knjiga se završava futurističkom apokaliptičnom vizijom po kojoj Beograd biva potopljen novim Panonskim morem nastalim usled globalnog zagrevanja planete.

 

ŠTA JE PROBLEM OVE KNJIGE: Ako ove priče posmatramo isključivo kao stilske vežbe, u kojima autor pokazuje zavidnu veštinu tumačenja reči i njihovih ukrštanja, onda ova knjiga ne poseduje nekakve dublje nivoe kojima bi se hermeneutika bavila. Ovaj zaključak biva jasniji ako se sve jezičke igre plastično ilustruju sledećim indikativnim citatom: "Kron u rimskom carstvu postaje Saturn, pa možda otud potiče reč 'sat', pri čemu bi reč 'ura', slična engleskoj reči hour, vodila poreklo od Saturnovog, to jest Kronovog oca Urana." Ima tumača jezika koji kažu da Odiseja znači "'Odi, sejo", a da Ilijada govori o nekakvom našem Iliji. Ne može se reći da nije duhovito i opasno istovremeno.

 

PRVA REČENICA GLASI: "Čovek je životinja nad životinjama! - uskliknuo je Prometej i blatnjavim rukama uzbuđeno zagrlio Atinu, zadihanu od ulivanja životnog daha i božanskog duha u kipove koje je Prometej umesio od zemlje."

 

(PRETPRET)POSLEDNJA REČENICA GLASI: "Tako je ovo novo Panonsko more progutalo teškom mukom iskrčeno Beoradsko more i rajski vrt podno Beograda!"

 

OVA KNJIGA NEMA MIRIS.

 

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Među gomilom sličnih ovdašnjih postmodernističkih književnih eksperimenata.

 

PREPORUKA ZA ČITANJE: Čitajte autorove rane radove, recimo, "Priče za oči".

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement