RecenzijeKoncertiTop&VestiPrijateljiRetroRazgovor
 
Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Beneva Vs.Clark Nova - Dramadadatic (How Is Annie Records/Fenetre Records 2009)

 

ImageElektronska muzika pruža prilike, ali i postavlja zamke neodmerenima i nekreativnima. Ume, u najlošijem slučaju, da umesto zabave postane i uvreda za slušaoce, ne predaleko od inverzno-perverznog fakirskog iskustva, preko koga umetnici dotad neopevani bol stvaranja i nadrdanu ozlojeđenost (bilo čime) uspešno transferišu zainteresovanom i čine od njega napaćenog slušaoca, primoravajući ga da traži (i pored svih svojih ovozemaljskih muka) nekakav metasmisao onoga što je sa mukom odslušao. Bolno, nema šta. I nikad ništa iza toga, sem najvulgarnije narcisoidnosti. Na svu sreću, junaci ovog pisanija nisu takav primer. A o čemu je ovde reč?

 

Nesumnjivo je da se piloti Beneva Vs.Clark Nova dvoseda nesebično rasipaju kreacijom. Dok mnogi premeravaju da li (im) je mašta (samo) balast u savremenom životu, Frank Benjamin Finger i Rudi Simmons žive imaginaciju podjednako važno kao i realnost. Finger (Beneva) i Simmons (Clark Nova) ne dele samo sklonost za vizuelnu umetnost (režiseri za Norwegian Broadcasting - NRK - Finger u programima za decu, Simmons u animaciji), već u pronađeno vreme prave muziku (upravo elektroniku), odvojeno ili zajedno. Onda(k) i nije čud(n)o što BVSCN beleže živopisno-vrcavu muziku, najraznovrsnih kadrova i dramatičnih preskoka.

 

Vreme između prošlogodišnjeg (Sombunall) i najnovijeg albuma (Dramadadatic) su iskoristili da porade na solo projektima. Finger je (u)radio već naširoko pominjani Woods Of Broccoli, dok je Simmons zbunjivao sve koji su pokušavali da definišu njegov rad dvojako, prvo solo sa dva albuma (Palpitation i Heart Attacks), a zatim još jednim duo projektom (Safehouses On Fire). Sve je to uticalo da dodatno izoštre pažnju i koncentraciju. Dramadadatic zato i jeste ojačani prototip, ovogodišnji model, testiran više u Sombunall vazdušnom tunelu, nego ljupkom zabačenom pastoralom, kojom su u debi danima (EP Flotsam/Jetsam) meditirali u slow-motionu. Celovečernja vožnja nudi dragocene i okrepljujuće pasaže, kakve je (do)nosio npr. Four Tet album Rounds. Plus - umeju da (za)zvuče i kao Mum na biljnim steroidima, a još preko svega toga ide raspoznatljiv BVSCN šmek. Perfektna kombinacija. Nepatvoreno i nepretenciozno intelektualno zadovoljstvo, zabava i relaks u isto vreme. Izvanreality show. Dramadadatic jeste zato skicirani priručnik za (raz)gledanje BVSCN misli, ostaje samo da znatiželjnici uđu u salu za projekciju. Ako (i)pak stvore sliku drugačiju od onoga što su Norvežani zamislili, naum je isto ispunjen.

 

Autor: Mileta Okiljević

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement