Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

Preko 130 miliona dolara za očuvanje Maču Pikčua

 

maču pikčuPeruanska vlada je iznela hitan plan kao bi se očuvale ruševine Maču Pikču, naselja Inka visoko u Andima, kao i nacionalni park koji ruševine okružuje od štete koju nanose mnogobrojni turisti ali i od mogućeg odronjavanja.

 

Vladin plan od oko 130 miliona dolara ovih dana proučiće Unesko i Svetska banka.
Maču Pikču je najposećenije arheološko nalazište u Latinskoj Americi. Unesko ga je proglasio svetskim nasleđem 1983. godine, ali je Kulturna organizacija Ujedinjenih nacija prošle godine jasno istakla da će, ukoliko se ne preduzmu neke mere, ovo nalazište biti jedno od najrizičnijih.

 

Predstavnik Uneska za Latinsku Ameriku, Ron Van Oers, kaže da Unesko peruanskoj vlasti izražava svoju zabrinutost za ovo nalazište već 10 godina. On smatra da je zakasnela reakcija rezultat nedostatka koordinacije unutar vlade. Po njegovim rečima u sve ovo je uključeno previše ljudi - ministarstvo kulture, ministarstvo turizma, ministarstvo za zaštitu životne sredine, zavod za urbanizam - a svi oni imaju različite mandate i različita polja interesovanja.

 

maču pikčuNaselje Maču Pikču izgradio je oko 1450. godine Pachacuti Inca Yupinqui, vladar Inka. Bilo je naseljeno sve do 1532. godine kada su Španci osvojili Peru. Tada ga stanovništvo napušta i ono pada u zaborav. 1911. godine američki istraživač Bingam (Bingham) pronašao je ruševine ovog naselja u blizini današnjeg grada Kusko na jugu Perua u potpunosti prekrivene gustom tropskom šumom.

 

Nakon manje od jednog veka kasnije skoro pola miliona turista svake godine gazi po kamenim ruševinama na 2.560 metara nadmorske visine. Neki se do nalazišta penju kroz zanosne Ande koračajući putevima Inka, dok ostali putuju vozom od grada Kusko do malog neplanski sagrađenog grada Aguas Kalientes.

 

Zabrinutost raste i zbog zagađenja koje prouzrokuju mini autobusi koji razvoze turiste kroz planinu od grada Aguas Kalientes do nalazišta, kao i zbog nekontrolisanog razvoja samoga grada.

 

(izvor: The Guardian)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement