Home Home
Otisak Otisak
Profil Profil
Intervju Intervju
Kolumne Kolumne
Globtroter Globtroter
Dnevnik Dnevnik
Bunker Bunker
Arhiva Arhiva
Najave Najave
Scena Scena
Anketa Anketa
Kontakt Kontakt


 

"Paprat", Dunja Radosavljević, "Stubovi kulture"

 

ImageOVO JE KNJIGA najavljena kao "novi, još izazovniji, smeliji i sočniji roman provokativne i žestoke mlade spisateljice koja ne štedi ni sebe, ni svoje likove". Ako čitalac preživi autorkino zasipanje necenzurisanih ispovesti o tome koliko je dobar njen albanski ljubavnik, koliko je teška njena menstruacija, koliko je puta doživela orgazam četujući na netu sa svojim oženjenim ud(v)aračem, koliko se njene krvi zbog bolnih hemoroida slije u wc školjku, koliko njoj depresivnoj, a besnoj spisateljici znači književni život u Srbiji... on će u "Paprati" pronaći Ono Nešto zbog čega je knjigu trebalo objaviti u papiranatom obliku, a ne, recimo, na internetu, u svetu blogova, gde ovaj rukopis po logici stvari pripada. Eskursi o Branku Kockici, Vesni Jugović, Srđanu Valjareviću, "Stubovima kulture"... najzinimljiviji su delovi ove (pseudo)ispovesti. Ipak, svima onima koji traže dublji smisao i katarzu u ovom rukopisu, autorka u epilogu romana poručuje: "...omogućavam vam da se kroz mene lišite sopstvene bede, e [bip], ne dam, ne dam bre više ništa za džabe, [bip] se i vi i vaši prijatelji koji će kupiti ovu knjigu, u njoj katarzu nećete naći, samo još [bip] i smrada, jer samo toga ima u meni." Moralističke poruke o mestu žene u srpskom društvu prilično su otrcane. Recimo: "Država treba da uradi nešto kako bi sa najvišeg nivoa podržala ženu i time edukovala narod o ženskoj vrednosti". (Sic!) Kako su i zašto odlomci objedinjeni naslovom "Intermezzo" uleteli u "Paprat" verovatno ne zna da objasni ni sama autorka.

 

TIPIČNA REČENICA: "...to je upravo što je potrebno da bismo se mi, žene, lišile grča, potrebno je stalno i konstanto izvrgavati ruglu to što je za ruganje..."

 

KO SU ZLI MOMCI? Svaki je zao.

 

KO JE DOBAR MOMAK? Svaki je dobar.

 

ŠTA KAŽE UNIVERZALNI SUD BLOGA? Ono što je važilo za prethodni roman, važi i za ovaj: "Dunja Radosavljević je književna početnica. [...] pokazala je da poseduje određeni potencijal, ali pred njom je mnogo posla. Ukoliko želi da se bavi pisanjem i književnošću, morala bi to da shvati ozbiljno." (Inicijali V.A.)

 

OD AUTORA OVE KNJIGE JE I: "Život posle Amerike".

 

Autor: Srđan V. Tešin (Blic)

 
Knjige
 
Galerija
 
Strip
 
Muzika
 
Film
Advertisement